Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Egipt

Egipt - tara piramidelorDe-a lungul secolelor, multi au sapat in cautarea originilor primelor civilizatii din mareata vale a Nilului. Egiptul detine nenumarate marturii magnifice ale celor mai timpurii civilizatii umane, dar iti ofera si ocazia de a face o excursie uimitoare si fascinanta prin desert. Pe malul Marii Rosii si in Sinai, vizitatorii simt ca privelistea merita toti banii, iar scafandrii pot admira lumea subacvatica a recifelor spectaculoase de corali si a pestilor colorati.

Citeste mai mult

Egipt


Egipt - tara piramidelor
De-a lungul secolelor, multi au sapat in cautarea originilor primelor civilizatii din mareata vale a Nilului. Egiptul detine nenumarate marturii magnifice ale celor mai timpurii civilizatii umane, dar iti ofera si ocazia de a face o excursie uimitoare si fascinanta prin desert. Pe malul Marii Rosii si in Sinai, vizitatorii simt ca privelistea merita toti banii, iar scafandrii pot admira lumea subacvatica a recifelor spectaculoase de corali si a pestilor colorati.
Calator in Egipt
Egiptul este deosebit de bogat in comori culturale, o parte fiind desemnate Patrimonii Culturale Mondiale UNESCO. Pe langa Teba cu Orasul Mortilor, acestea mai includ si Cairoul islamic, Memphis si Orasul Mortilor, Abousir, Saqqara, Dashur, monumentele nubiene de la Abu Simbel pana la Philae, ruinele crestine timpurii de la Abu Mena si biserica Sfanta Ecaterina, precum si piramidele de la Gizeh.
Piramidele de la Gizeh
Din suburbia Gizeh (Al Jizah) a Cairoului, pe malul stang al Nilului, drumul te conduce inspre singura minune pastrata a lumii antice, piramidele de la Gizeh, construite in timpul domniei celei de a patra dinastii a Regatului Vechi (acum mai bine de 4000 de ani). Piramidele iti dau fiori chiar si astazi si te coplesesc cu maretia lor - mormintele faraonilor au fost construite pentru a rezista sute de ani.
Piramida lui Kheops (Khufu; cca 2551-2528 i.Hr.), cea mai mare si mai veche dintre cele trei piramide, are in prezent o inaltime de 137 m. Laturile constructiei au fost perfect aliniate indicand punctele cardinale. Cea de a doua piramida a fost construita la ordinul lui Kephren (cca 2520-2494 i.Hr.). Atinge o inaltime de 136,4 m, insa pentru ca se afla pe un teren accidentat pare mai inalta decat cea a lui Kheops. A treia, cea mai mica, ii apartine lui Mykerinos (cca 2470 i.Hr.) si are 63 m inaltime.
Pe parcursul mileniilor, Sfinxul foarte degradat din apropiere a fost restaurat pe toata lungimea sa de 74 m, respectandu-se proiectul originar al creatorului sau. Aceasta fiinta uimitoare, cu trup de leu si cap uman, infatiseaza un faraon; Sfinxul este un barbat, desi de multe ori se crede eronat ca ar fi o femeie.
In Muzeul de Barci Solare, vizitatorii au ocazia de a vedea barca lui Kheops, de 43 m lungime. Aceasta a fost ingropata intr-un mormant pentru ca faraonul sa poata parcurge drumul inspre Regatul Mortilor, iar piesele separate au fost puse cap la cap printr-un proces migalos.
Valea Regilor
Valea Regilor se numara printre cele mai impresionante vestigii ale epocii faraonilor. De la descoperirea ultimului loc de odihna al faraonilor Regatului Nou, aceasta a aprins imaginatia oamenilor. Valoroasele morminte ale c:onducatorilor dinastiilor XVIII si XX au fost sapate adanc in stanca, iar mumiile lor au fost decorate cu aur si pietre pretioase. De obicei, trei coridoare te conduc pana in adancul mormintelor, ai caror pereti sunt decorati cu desene si texte descriind calatoria faraonilor inspre Regatul Mortilor. In 1922, arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormantul lui Tutankhamon (cca 1436-1377 i.Hr.). Descoperirea a fost senzationala caci, pana atunci, toate mormintele gasite fusesera jefuite de hotii de morminte. Mormantul a oferit lumii o imagine a avutiei legendare a cavourilor faraonilor, desi Tutankhamon nu a fost un conducator deosebit de important.
Luxor si Teba
Secole la rand, Teba a fost capitala Regatului Nou, iar complexele de temple de la Luxor si Karnak sunt o marturie a maretiei unice a orasului. Cladirile au fost dedicate zeului creator, Amon, sotiei sale Mut, regina cerurilor, si fiului lor Khonsu, zeul lunii.
Templul lui Amon este probabil unul dintre cele mai impresionante sanctuare. Complexul include multe alte cladiri de cult, precum Marea Sala Hipostil (din jurul anului 1500 i.Hr.), care, cu cele 234 de coloane in forma de sul de papirus, este o capodopera arhitectonica, sau Primul Pilon, cea mai mare usa de templu din Egipt, avand 43 m inaltime.
Templul de la Luxor, pe malul Nilului, este un monument impresionant din perioada Regatului Nou. Principala intrare antica are un pilon incredibil construit de Ramses II (cca 1290-1224 i.Hr.), in spatele caruia strajuiau odinioara sase statui gigantice ale faraonului. Ramses II a construit un drum drept care lega templul de aici cu cel de la Karnak. Aleea Sfincsilor, de 3 km lungime, care facea legatura intre cele doua sanctuare, poate fi admirata si astazi.
Assuan si templul de la Philae
Langa pitorescul oras Assuan se afla candva granita dintre Africa de Nord si Africa Neagra. Aici, in fosta regiune a Nubiei, disparuta sub apele lacului Nasser, pe insula Philae, se afla magnificul sanctuar al lui Isis Osiris. In anii 1970, apele recent creatului lac de acumulare se ridicau lent amenintand sa distruga acest minunat complex: insa, printr-o operatiune dramatica de salvare si cu ajutorul financiar al comunitatii internationale, acesta a fost mutat in 1979 pe insula invecinata Agilkia.
Sanctuarul este o constructie fragila cu basoreliefuri frumos lucrate. Cea mai veche parte a complexului este Sala Nektanebos I (din jurul anilor 380-363 i.Hr.). Timp de mai mult de 800 de ani, Philae a fost unul dintre cele mai importante centre culturale si religioase din Egipt, un loc in care era venerata Isis, sotia lui Osiris si mama lui Horus. Deoarece Ptolemeii si romanii si-au lasat mostenirea aici, complexul cunoaste un amestec uimitor de stiluri arhitectonice.
Abu Simbel
La circa 280 km sud de Assuan se afla Abu Simbel unde maretul Ramses II a ordonat construirea unuia dintre cele mai mari si mai impresionante complexuri de temple din regiune. Finalizarea complexului a durat aproape 30 de ani. Patru statui gigantice si maiestuoase de 20 m inaltime acopera fatada templului. La origine, acesta fusese construit in asa fel incat de doua ori pe an, respectiv de ziua de nastere a lui Ramses II si in ziua incoronarii sale, razele soarelui sa straluceasca pe chipurile statuilor infatisand zei. Langa acest complex a fost construit un templu mai mic pentru Nefertari, prima sotie a faraonului. ln 1964, a fost demarata o misiune indelungata de salvare care a durat 20 de ani, deoarece Abu Simbel era amenintat de nivelul ridicat al apei din lacul Nasser. UNESCO, SUA si Egiptul au impartit costurile mutarii spectaculoase a templului.
Manastirea Sfanta Ecaterina din peninsula Sinai
lntr-un ued situat intre Jabal Musa si Jabal Katarinah, inconjurata de un peisaj montan semet, se afla manastirea Sf. Ecaterina, renumita in intreaga lume.
Cladirea a fost construita exact pe locul in care, in Vechiul Testament, se spune ca Dumnezeu i-ar fi vorbit lui Moise prin tufisul in flacari si i-ar fi inmanat tablele cu cele Zece Porunci. Mama lui Constantin cel Mare, Elena (250-329), a construit aici in 324 “Capela Tufisului in Flacari”. Originile manastirii se regasesc in primele secole ale erei noastre. In secolul X sau XI, manastirea ortodoxa greaca a fost dedicata Sfintei Ecaterina din Alexandria. ln principiu, aceasta a ramas neschimbata de la fondarea ei. Era imprejmuita de ziduri groase de aparare care o protejau de beduini. Inauntru, intregul complex se aseamana unui labirint. Aici sunt alei ascunse, cladiri si trepte care inconjoara centrul, precum si o bazilica cu trei naosuri, construita de imparatul Iustinian in 537. Muzeul si libraria detin o colectie impresionanta de icoane si manuscrise in mai multe limbi.
Info de calatorie
Vaccinari: In mod nomwl nu se cer vaccinari Ia intrarea in tara, cu exceptia calatorilor care vin din regiuni contaminate cu friguri galbene. Se recomanda vaccinarea impotriva tetanosului, difteriei, poliomielitei, hepatitei A si febrei tifoide si, daca este necesar, si impotriva tifosului si rabiei. Exista un risc de malarie in anumite regiuni.
Vama: Pot fi introduse fara taxe articole de uz personal si cantitati limitate de tigari, tutun si bauturi alcoolice. Este interzisa scoaterea de antichitati. Pot fi introduse sume in voluta care sa nu depaseasca 5000 de dolari si trebuie declarate la intrarea in tara; scoaterea este limitata la valoarea sumei declarate la intrare.
Moneda si mijloace de plata: 1 lira egipteana = 100 piastri. Exista bancomate. Valuta poate fi schimbata la banci, case de schimb valutar si hoteluri mari. Cartile de credit si cecurile de calatorie, emise de preferinta in dolari americani, sunt acceptate in majoritatea locurilor.
Transport: O mare parte a retelei rutiere este sigura. Se poate ajunge la legaturile feroviare de pe coasta si delta Nilului cu autobuzul, microbuzul sau maxitaxi. Masini de inchiriat (si cu sofer) si taxiuri sunt disponibile in marile orase. ln interiorul tarii exista legaturi rutiere si aeriene. Aeroporturi internationale exista la Cairo, Hurghada, Sharm-el-Sheikh si Alexandria.
Pentru soferi: Se recomanda un pennis international de conducere si o autorizatie internationala. Limita de viteza este de 60 km/h in localitati, intre 60 si 90 km/h in afara localitatii si 100 km/h pe soselele din desert. Alcoolul este interzis cu strictete. Pe anumite rute, masinile pot calatori numai in convoaie. Se circula pe dreapta. 
Cazare: Locurile de cazare variaza de la hoteluri confortabile la hosteluri pentru tineret si campinguri in marile orase si centre turistice, pana la tabere pentru camping, in desert.
Perioada optima de vizitare: Sezonul de varf dureaza din decembrie pana in martie.
Numere de urgenta: Politie 122; Salvare 123; Pompieri 180