Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Tunisia

Tunisia

Tunisia - o spectaculoasa destinatie exoticaIncearca sa-ti imaginezi o destinatie perfecta! Toate motivele la care te-ai putea gandi la intalnesti in Tunisia. Soare tot timpul anului. Vacante vara si iarna. Plaja pe mai mult de 1000 km de coasta. Hoteluri si piscine - adevarate capodopere de arta. Vestigii arheologice impresionante. Naturalete. Mancare excelenta. Piete bogate. Si nu in ultimul rand, Tunis este la doar 3 ore de zbor de Bucuresti.

Citeste mai mult

Tunisia


Tunisia - o spectaculoasa destinatie exotica
Incearca sa-ti imaginezi o destinatie perfecta! Toate motivele la care te-ai putea gandi la intalnesti in Tunisia. Soare tot timpul anului. Vacante vara si iarna. Plaja pe mai mult de 1000 km de coasta. Hoteluri si piscine - adevarate capodopere de arta. Vestigii arheologice impresionante. Naturalete. Mancare excelenta. Piete bogate. Si nu in ultimul rand, Tunis este la doar 3 ore de zbor de Bucuresti.
O farama de istorie. Aparte de regiunea in care este asezata, Tunisia si oamenii ei desfid regulile. Tara a fost inca din cele mai vechi timpuri locul de intalnire al Orientului cu civilizatia Mediteraneana si subiectul unor perioade clare de intruziune europeana. Chiar si numai culoarea pielii, a ochilor sau a parului sunt martore ale faptului ca armatele cuceritoare au lasat in urma nu doar distrugere.
Timp de 3000 de ani, Tunisia a fost martora a trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor sau in final, francezilor. Au venit ca fugari sau aventurieri, sa cucereasca sau sa pretinda, razboinici sau misionari, comercianti sau agricultori, fiecare lasand o parte din povestea lor in piatra sau mozaic, pe dealurile Cartaginei sau la marginea Saharei. Mostenirea pe care au lasat-o Tunisiei moderne este o concentrare de situri istorice mai bogata ca oriunde altundeva in Africa. Numele locurilor au origini arabe, berbere, latine sau punice, insa protectoratul francez dintre 1881 si 1956 a dus la deformarea multora dintre acestea.
Turist in Tunisia
Originile si cultura fenicienilor sunt invaluite in mister. La Tophet, loc de jertfa, au fost gasite ingropate in pamant mii de urne continand cenusa copiilor sacrificati. Arheologii au localizat anticul port al Cartaginei si temeliile caselor pe dealul Byrsa. Ruinele Cartaginei sunt Patrimoniu Cultural Mondial UNESCO.
Situri romane antice
Siturile romane antice ale Tunisiei sunt mult mai spectaculoase: au fost construite orase, temple, amfiteatre, iar vilele, termele si resedintele de la tara au fost decorate cu mozaicuri. Tunisia adaposteste unele dintre cele mai frumoase si mai vaste colectii de mozaicuri romane din lume.
La Cartagina, la mica distanta de Tunis, vestigiile termelor lui Antonius Pius ne ofera o imagine despre cat de impresionant trebuia sa fi fost acest oras pe vremea romanilor. Numai frigidarium-ul (piscina cu apa rece) avea 1000 de mp.
Chiar si orasele romane provinciale din Tunisia aveau cladiri impresionante. Thysdrus, El-Jem de astazi, in Sahel, la sud de Sousse, avea un amfiteatru impresionant, cunoscut drept Colosseumul african. Primind 30.000 de spectatori, era al treilea amfiteatru ca marime din Imperiul Roman si este Patrimoniu Cultural Mondial UNESCO din 1979. Constructia sa a inceput in jurul anului 200 d.Hr. si a fost atat de bine pastrat incat inca mai este folosit pentru spectacole de teatru.
Orasul roman Dougga, ridicat pe varful unui deal din regiunea fertila de nord a tarii, are un for, un capitoliu, terme si un teatru. Si Dougga este Patrimoniu Cultural Mondial UNESCO.
Asezari berbere in Dahar
Odata ce Tunisia a fost cucerita de arabi, berberii au fost izgoniti in regiuni izolate precum Muntii Dahar. Aici, ei au intemeiat orase si sate cu un stil arhitectonic deosebit. In regiunile din jurul Matmata, berberii si-au sapat casele in calcarul moale, unde puteau sta la racoare cand afara dogorea soarele.
La Tataouine, tot in Dahar, poti intalni un alt stil de constructii. Aici berberii au creat sate troglodite, sapand locuinte in versantji muntosi. Bucatariile, grajdurile animalelor si curtile se afla afara si sunt protejate de un zid, iar tunelele te conduc pana in camerele de locuit din munte. Chenini, situat la circa 20 km de Tataouine, este cel mai frumos sat troglodit din Tunisia.
Sousse, Monastir si Mahdia
Orasele Sousse, Monastir si Mahdia, pe coasta regiunii Sahel, au origini punice antice. Principala atractie turistica este arhitectura lor deosebita, dar si cateva cladiri din perioada islamica.
Medina din Sousse, Patrimoniu Cultural Mondial UNESCO, inca este imprejmuita de ziduri de 2,5 km lungime. Prin labirintul de strazi inguste inconjurate de magazine se ridica un ribat, o manastire fortificata, si o moschee din secolul IX. In partea de sud-est a medinei se afla kasbah-ul, citadela, al carei turn atinge 30 m inaltime. Cu cladiri inghesuite asemanatoare unor cuburi care emana o stralucire aurie-maronie in lumina soarelui, intregul oras este un ansamblu uimitor.
Ribat-ul din Monastir dateaza din 796, desi in secolele ce au urmat a fost reconstruit si extins. Alaturi se afla impresionantul mausoleu al familiei Bourguiba. Marea Moschee, construita in secolul IX, se afla in vecinatate.
Foarte putini turisti aleg sa calatoreasca pana la indepartatul Mahdia, la sud de Monastir. Construit pe o peninsula, Mahdia este un sat pitoresc de pescari imprejmuit de ziduri masive de aparare. Intemeiat de Fatimizi, Mahdia are o Mare Moschee, fondata in 916, in timpul domniei acestora, si un kasbah frumos. Cu strazi inguste, ateliere ale tesatorilor de matase si o piateta principala cu cafenele umbrite de sicomori, Mahdia are o atmosfera relaxanta.
Plaje idilice si arhitectura orientala
Hammamet si Nabeul, la 10 km mai la nord, sunt doua dintre cele mai populare destinatii de vacanta ale Tunisiei. Plajele nesfarsite cu nisip fin coboara lin inspre mare, iar ambele statiuni au hoteluri construite in stil oriental, cu domuri si turnuri.
Statiunile de coasta Sousse, Monastir si Mahdia se afla mult mai la sud. Toate au plaje intinse si fine si ofera conditii excelente, fapt pentru care atrag multi vizitatori. Langa Sousse se afla Port el-Kantaoui, relativ recent, proiectat ca un orasel modern cu un port, restaurante si cafenele. Aspecte mai autentice ale Tunisiei pot fi gasite la Sousse, Monastir sau Mahdia, precum si in apropiatul oras sfant Kairouan.
Hotelurile marginesc si frumoasele plaje din jurul insulei Jerba. Aceasta zona de coasta, cu mici orase-targuri, frumoase moschei albe si vechi porturi pitoresti, poate fi usor explorata cu bicicleta, la fel ca si insula Jerba.
Astazi un sat al artistilor, Sidi Nou Said este si o destinatie turistica populara si un loc in care se pot refugia cei care vor sa scape de zgomotul si agitatia din Tunis. In ciuda turismului masiv, nu si-a pierdut din farmec.
Tunis - un oras modern cu o inima araba
Cei mai mari istorici, doctori si geografi ai Evului Mediu au trait si au predat in Tunis. Orasul a devenit un punct de plecare pentru expeditiile europene spre inima Africii. Astazi, Tunis, capitala Tunisiei, este o metropola moderna, dar si un frumos centru istoric cu o inima araba. In jurul moscheii Situna, fondata in secolul VIII, cu un minaret frumos decorat cu placi colorate de faianta, se afla un labirint intortocheat de stradute inguste, de-a lungul carora se aliniaza magazine unde se vand mirodenii inmiresmate si esente de parfum, precum si documente religioase, covoare, panzeturi, pantofi si o mare varietate de suveniruri. Unul dintre cele mai bine pastrate dintre toate centrele istorice urbane din Tunisia, vechiul oras Tunis este Patrimoniu Cultural Mondial UNESCO.
Info de calatorie
Vaccinari: In mod nonrmal nu se cer vaccinari, cu exceptia turistilor care vin din regiuni in care frigurile galbene sunt endemice. Se recomanda vaccinarea impotriva tetanosului, difteriei, poliomielitei, hepatitei A si cateodata impotriva rabiei.
Vama: Pot fi introduse fara taxe articole de uz personal si cantitati limitate de tigari, tutun, bauturi alcoolice si parfumuri. Este intrrzisa scoaterea de antichitati, obiecte arheologice si moneda nationala. Este permisa introducerea de valuta, insa sumele care depasesc 1.000 de dinari trebuie declarate si pot fi scoasr numai in concordanta cu suma declarata la intrarea in tara.
Moneda si mijloace de plata: 1 dinar tunisian = 100 milimes. Exista bancomate in orase si centre turistice. Se poate schimba valuta la banci si la hotelurile mari. Cecurile de calatorie trebuie emise in dolari americani. Principalele carti de credit sunt acceptate in majoritatea locurilor.
Transport: Drumurile principale sunt asfaltate. Exista legaturi feroviare intre majoritatea oraselor situate de-a lungul coastei_si unele din interiorul tarii. In regiunile izolate ale tarii circula autobuze. Pentru distantele mai mari dintre orase, puteti imparti un taxi (louage) cu mai multe persoane sau puteti inchiria o masina {cu sofer). Aeroporturi intemationalr exista la Tunis, Hammamet, Monastir, Sfax si in altr orase.
Pentru soferi: Este suficient un prrmis national de conducere. Limita de viteza este de 50 km/h in localitati, de 90 km/h in afara localitatii si de 110 km/h pe autostrada. Limita alcoolemiei: 0,5. Se circula pe dreapta.
Cazare: Puteti alege intre hotelurile confortabile si apartamentele din Tunis, iar in regiunile de coasta, intre caravanseraiuri modificate (marhala), hoteluri ksar si hosteluri pentru tineret.
Perioada optima de vizitare: Sezonul turistic de varf estr in intervalul aprilie-octombrie. Pentru excursiile in Sahara, se recomanda lunile de iarna. 
Numere de urgenta: Politie 197; Salvare 190; Pompieri 198