10 motive sa vizitezi insula Creta


Trecutul insulei Creta se pierde in negura legendelor grecesti. Este cea mai mare insula a Greciei si are o vechime de peste 8000 de ani. Are peisaje frumoase, cu munti inalti si stanci impresionante, podgorii imense, intinse plantatii de maslini dar si pesteri pline de mister.

Maslinii fac parte din traditia Greciei. De altfel, in Creta o familie formata din 4 persoane consuma cu lejeritate un litru de ulei de masline in fiecare zi.

Daca optati pentru un sejur in Creta, trebuie sa stiti ca localnicii sunt foarte ospitalieri si mereu incantati sa le povesteasca turistilor legendele despre luptele care au avut loc aici.

Cu o buna conditie fizica, multa rabdare si si un tonus adecvat, va puteti bucura, daca nu de toate, macar de o parte din frumusetiile de aici.

Iata 10 motive pentru care sa alegeti o vacanta in Creta:

  1. Palatul Knossos este o veritabila atractie- vedeta a insulei. Ruinele acestui edificiu au fost descoperite la sfarsitul secolului XIX , de catre un negustor cretan. Excavatii de mare anvergura s-au facut abia la inceputul secolului XX. Palatul este considerat o reala inovatie arhitecturala pentru acea vreme, deoarece incaperile sale erau unite prin coridoare, si nu prin sali, asa cum se obisnuia.

Rolul acestui palat este si astazi incert. Arheologii cred ca a fost fie un important centru administrativ, fie religios, fie ambele variante.

  1. Muzeul Heraklion se numara cu siguranta printre obiectivele de neratat in timpul unei excursii in Creta. Aici pot fi vazute exponate de pe vremea civilizatiei minoice.
  2. Cheile Samaria sunt, de departe, cele mai impresionante de pe continentul european. Pornesc de la o altitudine de 1250 metri. Pot fi vizitate incepand cu luna mai, pana la finele lui octombrie, contra unei taxe de 5 euro.
  3. Daca alegeti sa vizitati Creta din dorinta de regasire spirituala, nu trebuie sa ratati manastirea Arkadi. Lacasul de cult a fost desemnat de UNESCO Monument European pentru Libertate, dupa lupta din 1866, pentru independenta. Lacasul este inconjurat de plantatii de vita de vie, maslini, pin si chiparos.
  4. Muzeul cretan in aer liber Lychostatis este un alt obiectiv care nu trebuie ratat in cazul unei excursii in Creta. Cuprinde mai multe elemente emblematice pentru civilizatia locului: presa de ulei si cea de vin, biblioteca, staulul, stana si distileria de rachiu.
  5. Nu trebuie sa ratati nici acvariul Thalasscosmos, care gazduieste peste 200 de specii din Marea Mediterana: pisici -de-mare, rechini, raci, corali negri si albi, broaste testoase si caluti -de- mare.
  6. Manastirea Toplou a fost construita in secolul 15 si reconstruita apoi dupa cutremurul din 1612 cu ajutirul venetienilor. Daca ajungeti aici, nu trebuie sa ratati vizita la moara din stanga manastirii, care in vremuri de demult, avea un rol important in economia acesteia.
  7. In timpul unui sejur in Creta, trebuie sa includeti pe lista obiecivelor si Zidurile Venetiene, locul in care se afla mormanul celui mai popular scriitor al Greciei, Nikos Kazantzakis.
  8. Daca v-ati planificat vacanta in Creta, treceti pe lista obiectivelor si fortareata Frangokastello, care se afla de-a lungul regiunii Chania. Aici plajele sunt nisipoase, cu ape limpezi.
  9. Se spune ca in grota Diktiana , Rhea l-a nascut pe Zeus. Aici au fost descoperite numeroase statuete din bronz, ofrande si barde duble, care astazi sunt expuse la Muzeul de Arheologie din Heraklion.

De ceva vreme, Creta se afla in topul destinatiilor favorite ale turistilor romani. Si fiindca este plina de locuri frumoase, ideal ar fi ca un sejur aici sa dureze cel putin o saptamana.SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare