Descopera fermecatoarea istorie a Atenei


Istoria multimilenara a continentului european fac din acesta o optiune cel putin tentanta, atunci cand ne dorim o experienta care sa ne imbogateasca spiritual si, de ce nu, emotional. Daca dintre numeroasele oferte de vacanta, ai ales Grecia, nu vei regreta.

Grecia este un teritoriu cu o limba si cultura unice. Privelistile din aceste locuri fac parte din categoria celor mai putin exploatate de pe teritoriul Europei. Este greu de crezut ca exista un turist care, odata ajuns in capitala tarii, sa nu fie impresionat de panorama orasului. Cei care aleg sa viziteze Atena primavara, pot avea parte, cu putin noroc, de ocazia de a lua masa in aer liber. La fel de posibil este si sa fie goniti de vanturile geroase care suiera cu furie pe strazi.

Aceasta poarta cu mandrie o cladire veche de peste 2500 de ani, una dintre cele mai frumoase construite vreodata. Este vorba de Partheon. Numele acestei cladiri face trimitere la faptul ca, aici se afla statuia Atenei-fecioara, un obiect de o rara frumusete. La constructia acestui splendid monument si a multor altora s-au folosit fonduri publice.

Secolul V a insemnat pentru Partheon o transformare radicala. Mai exact, In Biserica Maicii Domnului. Asa se face ca, statuia pe care am mentionat-o mai sus a fost dusa la Constantinopol. Dominatia turceasca a insemnat pentru Partheon o schimbare a functionalitatii intr-o moschee.

Peste o vreme, venetienii au spart cateva sculpture, in incercarea de a le scoate din cladire.

Cand otomanii au preluat controlul asupra orasului, in anul 1458, a fost transformat in moschee.

Nu mai putin de 4 milioane de oameni locuiesc in zona metropolitana a Atenei. Aglomeratia acestui oras ridica probleme precum traficul excesiv si smog-ul in timpul sezonului estival. Acesta din urma este provocat de faptul ca orasul este inconjurat de dealuri.

In vechime, locuitorii Atenei credeau ca originile lor sunt in Attica. Dealuri inalte, sate de mici dimensiuni, biserici vechi,  dar si statiuni care dateaza din perioada clasica, iata cateva elemente care pot fi gasite aici.

Daca ai ajuns in Grecia si iti surade ideea relaxarii, te vei gandi, probabil, sa faci plaja in Atena. La mica distanta de capitala tarii, pe coasta Atticii, gasim Alimos, o plaja cu numeroase facilitati, care se bucura de o popularitate deosebita, in special pentru familiile cu copii. Apa nu are adancimi mari in aceasta zona si este foarte limpede.


In secolul al VI lea, Atena era o putere in plina expansiune. Ulterior, sub conducerea lui Hadrian si Augustus, a cunoscut progresul. Expansiunea reala a acestui teritoriu, supranumit  ‘’orasul obosit’’ de catre Chritopher Wordsworth, a avut loc odata cu Razboiul de Independenta.

Akro poli se traduce prin ‘’orasul de sus’’. Acropola este o componenta pe care o gasim in multe orase grecesti. Atena o detine pe cea mai faimoasa iar piesa sa de rezistenta este Partheonul, despre care am amintit cu cateva randuri mai sus. Aceasta cladire a fost realizata pe parcursul a 9 ani, din marmura care a apartinut carierelor locale, fiind finalizata in anul 438 i.Hr. Stralucirea calda a acestei constructii, care poate fi admirata la fiecare apus de soare, se datoreaza aschiilor de fier aflate in interiorul marmurei.


Intre secolele XV-VIII i.Hr., Acropola functiona drept resedinta regala. In perioada domniei lui Pisistrate, s-a decis construirea templului zeitei Atena exact pe locul in care se afla palatul regal. In piata, erau pozitionate altare unde puteau fi aduse daruri zeilor. Din anul 1987, acest monument face parte din Patrimoniul Cultural UNESCO.

Legenda spune ca atenienii si-au dorit de la zei daruri, pentru ca, in acest fel, sa poata decide cine va fi zeul protector al acestor locuri. O disputa foarte importanta s-a dat intre Atena, zeita razboiului si a intelepciunii si Poseidon, zeul marii. Poseidon a fost cel care a lovit piatra cu tridentul si astfel apa sarata a inceput sa curga, in timp ce zeita intelepciunii a strapuns pamantul cu o sulita si, in acest mod, a rasarit un maslin. Atena este cea care a iesit invingatoare si, este de la sine inteles faptul ca Zeus i-a cedat Atenei noul oras. Asa se face ca Partheonul a fost un templu inchinat zeitei.

Dupa Acropole, un alt loc demn de vizitat este si Agora antica. In aceasta zona, initial, se afla un cimitir. De altfel, multe dintre morminte pot fi inca observate. In secolul VI i.Hr., in acest loc a inceput sa functioneze o piata. Ulterior, aceasta s-a extins si a devenit, vreme de cateva secole bune, centrul vietii capitalei Greciei. Aici se aflau multe pravalii si tarabe, animate de numerosi oameni vorbareti si galagiosi, exact asa cum sunt si atenienii din zilele noastre. Este locul in care toti filosofii greci se intalneau pentru a organiza dezbateri pe marginea a diverse teme.

Edificiul din zona aflat in cel mai buna stare de conservare este porticul lui Attalos. Acesta reprezinta o colonada cu doua etaje acoperita, unica in Atena, restaurata in intregime, in ciuda opozitiei a numeroase persoane, care preferau ca ruinele sa fie lasate exact in stadiul in care erau atunci cand au fost scoase la lumina.

Un cuvant de spus in istoria Atenei o au arta si cultura. Dovada in sprijinul vechimii mari a capitalei Greciei sunt descoperirile facute in pestera Schist. Se estimeaza ca urmele existentei oamneilor aici sunt vechi de peste 7000 de ani.

Sofocle, Pericle, Socrates sunt doar cateva nume care ne vin in minte atunci cand vorbim despre Atena. Despre Pericle stim ca si-a dorit cu ardoare sa recostruiasca templele de pe Acropole, care au cazut prada persilor.

 Daca te-ai decis sa-ti petreci vacanta in Grecia, trebuie sa stii ca aici a luat nastere teatrul modern. Eschil, Sofocle si Euripide sunt dramaturgi atenieni care au jucat un rol major in dezvoltarea artei teatrale. Cel din urma s-a dovedit deosebit de inventiv si a creat povestiri mult mai ample si mai complexe decat cele ale predecesorilor sai.

Merita sa-l mentionam si pe Aristofan, atenian la randul sau, alt reprezentant de seama al teatrului grecesc. Comediile sale, dintre care mentionam ‘’Broastele’’ si ‘’Pasarile’’, se bucura inca de succes in intreaga lume.

Industria a luat nastere in secolul lui Pericle. Asa se face ca, a devenit mult mai convenabil sa achizitionezi obiecte produse in atelierele de profil, decat sa le fabrici tu insuti. Avantul acestei ramuri a fost atat de puternic incat orasul s-a confruntat cu probleme neintalnite pana atunci: poluarea si lipsa spatiului.

Nu putem vorbi despre gloriosul trecut al capitalei Greciei, fara sa trecem in revista sportul.

In anul 1896, Atena a gazduit cele dintai Jocuri Olimpice Moderne. In Olimpia antica, cele dintai jocuri au avut parte de o organizare modesta. Cu timpul, insa, au fost adaugate probe noi, precum lupte libere si curse de cai, dar si concursuri de muzica si poezie.

Redeschiderea jocurilor moderne a marcat si organizarea acestora dupa o noua regula: la fiecare 4 ani, cu exceptia perioadei celor doua razboaie mondiale.

Cei mai multi dintre turistii care viziteaza Atena, vad doar Pireu. Acesta are un aer cosmopolit si un farmec aparte. Cu jumatate de mileniu inaintea erei noastre, orasul a fost un port foarte important iar in prezent, se numara printre cele mai mari din Mediterana.

Teatrul lui Dionysos era cel in care se desfasurau adesea concursuri anuale de teatru si lupte intre gladiatori. Piesele lui Aristofan si Sofocle s-au jucat pentru prima data aici. A fost amenajat intr-o scobitura a dealului Acropole si putea gazdui pana la 17000 de spectatori.

   Scaunele aflate in primele randuri, singurele prevazute cu spatar, erau confectionate din marmura si erau rezervate inaltilor magistrati si preotilor care slujeau in templele lui Dionysos. Exact in fata acestor randuri, era pozitionata o zona circulara, unde corul dansa si canta. Piesa centrala era altarul.

 Cu multa vreme inainte ca aceasta constructie sa fie macar la stadiul de proiect, aici se desfasura, in fiecare an, in lunile martie si aprilie, un festival in cinstea zeului vinului si al fecunditatii. Pe durata acestuia, erau jucate mai multe piese de teatru in fiecare zi. Reprezentatia cu cea mai mare audienta era premiata.

Plaka este o zona cu deosebita importanta in istoria Atenei. Aceasta si-a sporit dimensiunile in secolul XIX, pe vremea in care numeroase familii cu o situatie financiara privilegiata, locuiau aici. Au fost ridicate case cu dimensiuni generoase, in stil neoclassic, iar o parte din ele au fost transformate in magazine ori muzee. Plaka este locul perfect daca vrei sa descoperi farmecul de odinioara al Atenei.

  De exemplu, Muzeul Instrumentelor Populare se afla intr-o vila ridicata in anul 1842. In perioada sezonului estival, in curte au loc concerte in aer liber. Aproximativ 1200 de instrumente musicale, din colectia muzicologului Fivos Anoyanakis, sunt expuse aici. Daca vei vizita acest loc, vei avea ocazia sa te familiarizezi cu istoria muzicii grecesti.

In cazul in care aveai nevoie de un motiv pentru a vizita Atena, iata unul: istoria acestor locuri este suficienta pentru a impresiona orice turist iubitor de frumos, aflat in cautarea gloriei unor locuri peste care timpul a trecut cu atat de multa gratie.

 

     


SOURCE AND TAGS