Descopera savuroasa mancare italiana


Daca vrei sa cunosti cu adevarat destinatia in care ai ajuns, trebuie sa intelegi ca gastronomia locala este un aspect important asupra caruia merita sa te opresti. Din acest motiv, nu ezita sa te documentezi despre preparatele traditionale.

Italia este o tara de mici dimensiuni. Din nord spre sud, cunoscuta ‘’cizma’’ masoara cu greu 1300 km, din care un procent de 35% este reprezentat de munti cu o inaltime mai mare de 700 m, 21% este campie si 40% sunt dealuri.

Tara de poate lauda cu o gastronomie sanatoasa, careia merita sa-i acorzi o sansa. Se folosesc din belsug legume, fructe, peste si carne iar metodele de preparare sunt rapide si deloc sofisticate. Materia prima principala este reprezentata de paste. Bineinteles, nu poti avea parte de o vacanta autentic italiana daca nu savurezi vestita pizza ori celebra inghetata.

In tara noastra, sunt o multime de restaurante bune cu specific italian carora merita sa le treci pragul. Este, deci, lesne de inteles faptul ca, daca vei manca cel putin o data aici, iti vei dori sa gusti preparatele italiene si la ele acasa.

In preparatele italiene, cele mai importante aspecte nu sunt rafinamentul si complexitatea, ca in cazul celor frantuzesti, ci mai degraba simplitatea si respectul pentru traditie.

Izvoarele istorice ne informeaza ca pastele erau foarte populare inca dinaintea erei noastre. Originea acestora, insa, se pierde in negura timpului. In vremurile civilizatiilor antice etrusce, pastele erau preparate din faina obtinuta in urma macinarii diverselor tipuri de cereale. In vremea imparatului Cicero, oameni din toate paturile sociale iubeau stramosul lasagnei, un preparat din foi de mari dimensiuni, din faina de grau. Astazi, pastele sunt la baza multor mancaruri italiene.


Statisticile spun ca un italian consuma in fiecare an nu mai putin de 23 de kilograme de paste. O cantitate enorma, daca ne gandim ca, de exemplu, un american consuma doar 6 kilograme.

In mod traditional, mesele italienilor incep cu aperitive. La primul fel, se consuma supa, orez sau paste iar la felul doi, peste. Salatele si legumele se mananca, de regula, separat. Desertul consta, adesea, in fructe si branza. Carnea este, de asemenea, la mare cinste pe mesele italienilor. Fie ca vorbim despre fructe de mare, carne de miel, pui, vita sau porc, condimentele si sosurile o transforma intr-un adevarat deliciu.


Cine nu a auzit de pizza? Legenda povesteste ca, in anul 1889, regale Umberto I al Italiei, impreuna cu sotia sa, Margareta de Savoia, se afla la palatal Capodimonte. Regina a auzit despre un fel de mancare, pe atunci inedit si a dorit sa-l guste. Asa se face ca pizza Margherita, atat de populara astazi, care contine busuioc, mozzarella si rosii este un omagiul adus acestei fete imparatesti.

Termenul de ‘’pizza’’ are origini latine si se traduce prin ‘’paine plata’’. In anul 997, e.n., a fost intocmit in Italia un inscris in limba latina in care se mentiona pentru prima data numele deliciosului preparat.


De-a lungul timpului, pizza se vindea chiar si pe strada si era deosebit de iubita in randul populatiei cu posibilitati financiare reduse. In zilele noastre, organizatiile italiene de profil au elaborate reguli clare cu privire la prepararea pizzei. Una dintre acestea este ca blatul trebuie sa aiba un diametru de maxim 35 cm.

Guiness Book of Records mentioneaza ca pizza cu cele mai mari dimensiuni a fost pregatita in anul 1990, pe 8 decembrie in Africa de Sud. Bucatarii au avut nevoie de 900 kg de rosii, 800 kg branza si 500 kg de faina.

Faimoasa bucatarie italiana are o o istorie veche de peste doua milenii si reprezinta, de fapt, suma mai multor bucatarii regionale. De exemplu, in Milano, orezul este mult mai popular decat pastele. Pe de alta parte, Venetia este celebra pentru canalele si gondolele sale insa putina lume stie ca primii europeni care au utilizat furculita au fost chiar venetienii.

In partea nordica, din pricina pronuntatelor influente austriece, strudelul cu mere si galustile sunt deosebit de populare. Asta, in vreme ce in Sicilia, multumita prezentei marii si a influentelor arabe, ai putea avea parte de o cina cel putin interesanta: ton alaturi de cuscus si ardei iuti. Pe de alta parte, Parma este sinonima cu mancarurile fine: parmezanul si sunca de Parma isi au originile aici. Tot in aceasta regiune, se foloseste mai mult unt si mai putin ulei de masline. De asemenea, produsele din porumb dar si orezul sunt mai des folosite decat pastele.

In partea de sud a teritoriului, saracia este cea care a dat nastere inventiilor culinare. Aici, foarte populare sunt rosiile, pastele si uleiul de masline. Cu toate acestea, in Piemont si Umbria isi are originile unul dintre cele mai rare ingrediente: trufele. Acestea au fost atestate documentar pentru prima data in secolul V i. Hr. Romanii, grecii si babilonienii le consumau pentru calitatile lor afrodiziace. Plutarh, pe de alta parte, credea despre trufe ca sunt ‘’noroi copt la soare’’, in timp ce Plinius le considera, nici mai mult, nici mai putin decat ‘’cel mai mare miracol al naturii’’.

Incursiunea culinara in Italia nu este completa fara sa gusti mancarea stradala. Vestitele Panini sunt delicioase sandwich-uri facute din michetta, ciabatta ori baghette, alaturi de branzeturi, legume sau diverse tipuri de mortadella sau prosciutto. Potrivite oricand.


Fie ca ne-a insotit in momentele dificile ori in cele fericite ale vietii, alcoolul a fost prezent, sub o forma sau alta, pe mesele fiecarui popor. Italienii nu fac exceptie de la aceasta regula. Cu toate acestea, in 2009, autoritatile milaneze au decis sa interzica vanzarea, detinerea si consumul de alcool de catre tinerii cu varsta mai mica de 16 ani. Milano a devenit astfel primul oras din lume care a adoptat o astfel de masura, ca urmare a statisticilor ingrijoratoare. Nu mai putin de 34% dintre adolescentii de 11 ani au consumat deja alcool.

Vinul se gaseste intr-o bogata varietate, in functie de fiecare regiune in parte. Cine nu a auzit de Prosecco, un vin spumos, usor, care isi are originile in zona Veneto?  Stugurele din soiul Glera, care sta la baza acestei bauturi, a fost cultivat inca din Roma antica. Plinius cel Batran spune ca Prosseco este,nici mai mult, nici mai putin, decat secretul longevitatii Juliei Augusta. Denumirea de Prosecco isi are, din cate se pare, originile in limba slovena si inseamna ‘’carare prin padure’’.Pana in secolul 19, acest vin a fost de tip neacidulat iar romanii il adorau asa. Antonio Carpere a supus, insa, bautura unui al doilea proces de fermentare si astfel vinul si-a capatat aciditatea pe care o cunoastem astazi.


Zona Toscana este renumita pentru faimoasele podgorii Chianti, unde ia nastere vinul cu acelasi nume, celebru in intreaga lume.

Pe de alta parte, istoria lichiorurilor italiene se intinde pana in Evul Mediu. In acele timpuri, cele mai multe bauturi alcoolice erau produse in manastiri. De exemplu, cea dintai distilerie monahala a fost deschisa in Salerno.

Fara doar si poate, cea mai apreciata bautura a Italiei este grappa. Radacinile acesteia le gasim in Roma antica. A fost, la inceput, catalogata drept o bautura pentru cei saraci, deoarece se produce din resturile de struguri rezultate in urma prepararii vinului. Adeseori, in grappa se adauga condimente, vanilie sau fructe. Iata cateva sortimente in care este disponibila aceasta bautura:

§  Aromatizzata- are miros si gust de fructe;

§  Giovane- se remarca printr-o aroma ascutita;

§  Stravecchia- este sortimentul cu pretul cel mai piperat si are peste un an jumate vechime;

§  Afinata in legno- are o vechime de aproximativ 6 luni si o aroma deosebit de intensa.

O alta bautura deosebit de apeciata de catre italieni si nu numai este amaretto de migdale. Aromata licoare a fost preparata pentru prima data in anul 1525. Un sortiment popular este amaretto din Florenta, unul dintre cele mai elegante soiuri. Are un gust usor vanilat.

Daca pasii te poarta in regiunea Emilia-Romagna, nu trebuie sa ratezi Vecchia Romagna, un sortiment de brandy de o rara finete. Are culoarea fermcatoare a chihlimbarului si o aroma fructata. Se consuma, de regula, la finalul mesei.

Cei care locuiesc in partile sudice ale Italiei (Sicilia, Sardinia, Insulele Capri) se mandresc, pe buna dreptate, cu deliciosul limoncello. Acesta se obtine prin infuzarea cojii de lamaie intr-un amestec de zahar si alcool.

Si la capitolul deserturi, Italia are cu ce se lauda. Inghetata locala este faimoasa in lumea intreaga. Este disponibila intr-o variata gama de arome, de la caramel, fructe de padure, cacao si vanilie, pana la sortimente mai sofisticate, cu ou kinder sau tiramisu.

Pana Cotta este alt desert fabulos: un delicios amestec de gelatina si frisca lichida. Adesea, se serveste alaturi de lichior, ciocolata sau sos de caramel.

Nu putem sa vorbim despre deserturi fara sa mentionam tiramisu. Originea acestei savuroase prajituri nu este cu exactitate cunoscuta. Toscana, Lombardia, Piemonte sau Venetia sunt doar cateva dintre zonele in care se presupune ca isi are originile faimosul desert.


Daca alegerea urmatoarei destinatii de vacanta nu ti se pare usoara, opreste-te in Italia. Vei gasi aici o gastronomie simpla, colorata si aromata, de care te vei indragosti iremediabil.



SOURCE AND TAGS