Faceti cunostinta cu deliciile Frantei


Franta este cea mai mare tara din partea de vest a Europei iar mediul rural este preponderant aici. Nu mai putin de 56% din suprafata teritoriului il reprezinta gospodariile.

Istoria gastronomiei franceze este una indelungata. Galezii organizau cu ocazia nasterilor, victoriilor, logodnelor si casatoriilor, ospete impresionante. Cu prilejul acestora, isi dovedeau influenta, averea si rangul. Erau servite mai multe preparate. Domnia lui Ludovic al XIV lea are o contributie semnificativa la progresul gastronomiei autohtone. Pe de alta parte, revolutia franceza a generat o dorinta tot mai puternica a bucatarilor de a realiza preparate cat mai rafinate si delicioase.

Prima carte de bucate din Franta a aparut in 1652, scrisa de faimosul bucatar La Varenne. Lucrarea cuprindea numeroase retete, inclusiv cea a deliciosului sos roux, rezultat din amestecul untului cu faina si deosebit de folositor la ingrosarea sosurilor si a supelor. Prima referire despre folosirea unturii la pregatirea rantasului se afla tot in aceasta carte.

Anathelme Brillat-Savarin este cel caruia ii apartine primul studiu dedicat gastronomiei. Lucrarea a fost publicata in 1825.

Din anul 2010, bucataria franceza se afla in patrimoniul cultural al lumii si este insotita de nu mai putin faimoasa si delicioasa bucatarie mexicana.

Placerea culinara a poporului francez poate fi remarcata cu usurinta la magazinele stradale. Un turist care le trece pragul are parte de o experienta frumoasa: negustorii de peste si macelarii sunt veritabili experti in meseria lor si iti vor oferi retete potrivite pentru fiecare produs pe care-l vei cumpara. Pe de alta parte, cei care comercializeaza fructe ori branzeturi, te vor ajuta sa le alegi pe cele potrivite gustului tau. De asemenea, este demn de mentionat faptul ca Franta se afla pe un loc fruntas in clasamentul tarilor cu un turism gastronomic dezvoltat. Aceasta ramura se adreseaza atat amatorilor care-si doresc sa cunoasca retete noi, cat si profesionistilor angrenati in turism ori in industria alimentara.

Daca doriti cu orice pret sa rezumam in cifre dimensiunile gastronomiei in Franta, este simplu: 230 de miliarde de euro anual si nu mai putin de 1.3 milioane de locuri de munca. Cum era de asteptat, in acesta tara exista si o sarbatoare a gastronomiei, ce are loc la fiecare 4 ani, in cursul celei de-a treia saptamani a lunii septembrie.

BAUTURILE

Vinul

Diferentele climatice reprezinta motivul pentru care vinurile frantuzesti sunt disponibile in sortimente atat de variate. In general, insa, in partea de nord a Frantei, se afla podgorii care produc delicioase vinuri albe, in timp ce in partea de sud este taramul vinurilor rosii de o savoare deosebita.

O vacanta pe Valea Loarei este prilejul perfect ca sa faci cunostinta cu vinurile regionale. Acestea sunt usoare si cu o alcoolemie relativ scazuta. Se potrivesc perfect cu preparatele locale, care sunt fidele principiului simplitatii. Fructe, legume, peste si vanat: acestea sunt ingredientele cheie. De altfel, Valea Loarei este o veritabila gradina a Frantei. Pierre de Rosand afirma: ‘’Anghinarea si salata verde, sparanghelul, pastarnacul si pepenii din Touraine sunt toate mult mai ispititoare decat toptanele de carne de la curtea regelui''.

Berea si cidrul

Sunt, de asemenea, bauturi populare in randul francezilor. Franta numara nu mai putin de 40 de berarii industriale. ‘’Les Amis de la Bière’’, un grup de presiune autohton, face eforturi considerabile pentru a le sustine. In Bretania si Normandia, gospodarii produc un sortiment delicios de cidru. Pe de alta parte, berea are numerosi adepti in partea de nord a Frantei.

FELURI DE BAZA

Pe coasta nordica a Frantei, in anotimpul rece, sunt deosebit de populare tocanitele: carbonnade de boeuf à la flamande (tocanita de vita in bere), waterzooi (tocanita de peste) si hochepot (tocanita cu legume si carne). In timpul verii, la mare cautare sunt preparatele de peste si legume.

Nici Bretania si Normandia nu sunt mai prejos in ceea ce priveste deliciile gastronomice. Cand spunem Normandia, ne gandim la peste si fructe de mare. Pe de alta parte, Bretania inseamna, din punct de vedere culinar, nu doar carne de miel, porc si peste, ci si imense cantitati de legume. Daca va petreceti vacanta aici, nu ratati si faimoasele crêpes dantelles, clatite cu branza sau sunca, ori subtiri ca o dantela, intruchipand un preparat de o finete deosebita.

O bucatarie bogata in proteine, cu impresionante cantitati de branzeturi, carne, smantana si sosuri de vin, intalnim in centrul Frantei si in Alpi. Aici este patria celebrei charcuterie, latura a gastronomiei dedicate preparatelor din carne. In munti, sunt deosebit de populare mancarurile gratinate, supele si tocanitele calde.

Sud-vestul Frantei se bucura de o reputatie gastronomica de invidiat. Mancarurile sofisticate sunt insotite mereu de vinuri exceptionale. Varietatea de peste si fructe de mare, precum creveti, scoici, moluste si aproape toate tipurile de stridii, este o veritabila carte de vizita a acestei zone. Demna de incercat in aceasta regiune este si carnea de miel, vita sau porc, deosebit de suculenta si aromatizata cu trufe, verdeata ori usturoi. De altfel, sud-vestul Frantei este patria celebrelor trufe, supranumite si ‘’aurul negru’’.

In partea de sud a Frantei, mancarurile specifice fac parte din ceea ce se numeste ‘’cuisine du soleil’’ (bucataria soarelui). De ce? Este o bucatarie cu specific mediteranian, sanatoasa, aromata si savuroasa. Maslinele se regasesc in numeroase preparate iar uleiul obtinut din acestea a inlocuit aproape in totalitate grasimea animala. Maghiranul, cimbrul si rozmarinul cresc aici din darnicia naturii, fara sa fie cultivate. Sunt folosite pentru a aromatize faimoasa aioli, o maioneza obtinuta din galbenus de ou, usturoi si ulei de masline, care se serveste alaturi de peste, legume proaspete ori supa. De neratat sunt midiile marinaresti. Acestea sunt preparate cu un sos pe baza de vin alb si patrunjel si servite alaturi de o surprinzatoare garnitura de cartofi prajiti. Asocierea este, pe cat de neobisnuita, pe atat de delicioasa.

Daca esti vegetarian, sudul Frantei este ideal pentru vacanta ta. Asta nu inseamna, insa,  ca nu pot fi savurate preparate delicioase pe baza de carne de miel sau vita. Aceasta din urma, gatita cu vin rosu, are o savoare deosebita. In Camargue, merita sa gusti gardiana de taureau, o tocanita din carne de taur, insotita de o specialitate din orez.

BRANZETURILE

Varietatea raselor de animale, peisajul, clima dar si influenta regional sunt factori care diferentiaza soiurile de branzeturi frantuzesti, aproximativ 370 la numar, dintre care 46 omologate. De regula, branzeturile se consuma la sfarsitul unei mese, inaintea desertului, insotite de un vin bun, alaturi de gem de ceapa, nuci ori fructe uscate, salata verde ori rosii cherry. Se pot imparti astfel:

Pont l’Evoque isi are originea in regiunea Basse Normandie si dateaza din secolul al XII lea. Acest sortiment are un gust bogat, multumita ierbii si soarelui din zona. Are o textura fina si cremoasa iar dupa maturare dobandeste o nuanta portocalie-rosiatica.

Chèvre aux herbes este un sortiment produs, dupa cum ii spune numele, din lapte de capra. Este acoperita cu un strat subtire de ierburi de Provence iar in interior are o textura cremoasa.

Raclette are origini elvetiene. Ulterior, a fost produsa pe intreg teritoriul Frantei. Sortimentele cele mai appreciate provin din Savoire, unde pot fi gustate varietati de Raclette afumate, cu chimen sau piper. Se topeste cu ajutorul unei masinarii special concepute apo este gata pentru a fi turnata in farfurie. Odata topita, branza este consumata alaturi de cartofi ori friptura. Raclette se foloseste in prepararea unui fel de mancare omonim, in compozitia caruia este si acest tip de branza, dar si legume, carne si cartofi.

Camembert este un veritabil simbol a ceea ce inseamna gastronomia Frantei. Meritele crearii acestui sortimet ii apartin lui Marie Harel. Adevaratii cunoscatori in domeniu nu se lasa pacaliti de numeroasele variatii si copii ale retetei originale. Este un sortiment care se bucura de o mare popularitate in randul romanilor.

Pentru ca tot am vorbit despre branzeturi, merita sa amintim si quiche. Aceasta este o tarta sarata, a carei umplutura este formata din legume, branza ori carne tocata, alaturi de un sos din smantana, ou, lapte si mirodenii. Cea mai faimoasa este quiche Lorraine, care contine si costita afumata de porc si sunca.

DESERTURILE frantuzesti si-au castigat un loc binemeritat in istorie. Franta este regina preparatelor de cofetarie. Un bucatar care se respecta le-a incercat cel putin o data: de la crêpes suzette pana la atat de popularele macarons.

Daca tot am ajuns la capitolul prajituri delicioase, iata cateva pe care e pacat sa le ratezi:

Madeleine este o prajitura originara din Loraine. Meritul acestui preparat ii apartine bucataresei lui Paul de Gondi, care a modificat aluatul de gogosi, rezultand astfel madeleine. Sunt delicioase, alaturi de ceai, cappuccino ori cafea.

In categoria cele mai bune prajituri, un loc il ocupa  si choux à la crème, minieclere care contin crema de vanilie. Sunt ornate cu un savuros sos de ciocolata.

Tortul Dacquoise este un preparat rafinat,originar din sud-vestul Frantei, care merita din plin sa fie incercat. Demne de gustat sunt si caramelele de ciocolata. Concureaza si chiar depasesc in maestria gustului cele mai faimoase prajituri.

Daca ti-ai planificat un sejur in Franta, gastronomia locala te va ajuta sa cunosti mai bine aceasta tara.


SOURCE AND TAGS