File din istoria Parisului


„Numai să spui Paris şi e ca şi cum ai spune lumea toată, dacă nu şi mai mult” (Ernst Moritz Arndt)

Capitalele tarilor europene pot fi, in mod indiscutabil, excelente destinatii de vacanta. In anul 2017, Euromonitor International a intocmit un clasament ce cuprinde cele mai vizitate orase ale lumii. Paris ocupa locul 9. In fiecare an, capital Frantei este vizitata de peste 17 milioane de turisti si face parte dintre cele mai ravnite destinatii turistice. Pare o cifra impresionanta, nu-i asa? O contributie importanta o are si multitudinea de monumente istorice care se afla in acest oras. De altfel, 4 monumente din Patrimoniul UNESCO se gasesc in Paris.

Acest loc a fost supranumit ‘’orasul luminilor’’ multumita impresionantei sale mosteniri istorice. Epoca iluminista a luat nastere aici. In prezent, aproape 20% din populatia Frantei locuieste in capitala.


De asemenea, putina lume stie faptul ca obiceiul decorarii bradului de Craciun a luat nastere in Franta. Se foloseau flori si fructe.

Capitala Frantei se afla printre cele mai interesante, mai frumoase si mai romantice orase de pe Glob. Nu exageram atunci cand afirmam ca Parisul a fost, inca din cele mai vechi timpuri, o veritabila Mecca a scriitorilor si artistilor in devenire, dar nu a fost ocolit nici de ganditori si aventurieri. Acest oras a beneficiat de masuri de grandoare culturala iar printre exemplele edificatoare in acest sens se numara Centrul Pompidou si Musée d’ Orsay.

Parisul este un oras a carui vibratie isi face simtita prezenta in fiecare clipa. Creativitatea este un element care poate fi remarcata atat in cazul cladirilor noi, cat si in cazul sculpturii si al picturii, care se alatura in mod armonios comorilor trecutului.

Numele acestui oras isi are originile de la tribul Parisii, cu origini galice, cel dintai care a ocupat aceste locuri. Ocupatia romana a luat sfarsit in anul 508, atunci cand Clovis I a transformat orasul in capitala Merovingienilor.

Inca din anul 845 e.n., Parisul a reprezentat o tinta pentru piratii normanzi. Anul 987 a reprezentat insa, pentru capitala Frantei, inceputul unei perioade de progres politic si economic. Fluviul Sena a devenit, incepand cu aceasta perioada, un factor decisiv pentru prosperitatea comerciala.

Île de la Cité este cea mai renumita si mai veche parte a Parisului. Se spune despre ea ca este locul in care s-au asezat cei dintai parizieni. In perioada dominatiei romane, asezarea purta denumirea de Lutetia Parisiorum. In acele vremuri, a devenit centrul unei retele de drumuri care traversau partea nordica a Imperiului Roman. In secolul al III lea d.Hr, a fost distrusa, urmand ca in anul 508 sa se transforme in cetatea de scaun a regilor franci. Reprezinta, fara niciun fel de exagerare, nucleul regalitatii franceze. Numeroase castele se afla aici. Cel mai grandios dintre toate este palatul Versailles. Acesta a fost ridicat in anul 1661, la o distanta de 16 km de Paris. Pana in anul 1789, aceasta impresionanta cladire a fost centrul politic al tarii. Gradinile sale se intind pe aproximativ 815 hectare de pamant. Cuprind numeroase gradini cu fantani si statui, dar si o gradina zoologica, una de legume si o livada de portocali.


    Palatul se afla, fara lipsa de modestie, pe lista celor mai frumoase din Europa. Meritul pentru maniera in care a fost decorata fiecare incapere ii apartine lui Charles Le Brun. Picturi murale, lemn si piatra dar si marmura colorata, pe toate le gasim aici.

Merita, insa, mentionat si intimul Malmaison. Aceasta i-a fost camin imparatesei Josephine in cei din urma ani ai existentei sale. In castel se afla o impresionanta colectie de arta decorativa si tablouri in stil Empire.

Inceputul timpul domniei lui Ludovic al XIII lea, adica in intervalul de timp cuprins intre anii 1610-1643, Parisul a inceput sa dobandeasca un aspect rafinat, care l-a diferentiat ulterior de alte capitale europene. Au fost construite conace si vile care au apartinut nobilimii. In aceasta perioada, orasul si-a stabilizat autoritatea prin faptul ca, multumita cardinalului Richelieu, a luat nastere Academia Franceza.

Revolutia franceza a avut puternice ecouri in Paris. A fost distrusa inchisoarea Bastiliei si au fost executate persoanele considerate inamicii noii republici. Punctul culminant al acestei perioade a fost reprezentat de executia publica al lui Ludovic al XVI lea.

Anul 1799 este cel in care Napoleon Bonaparte devenea consul. Mai tarziu, s-a autointitulat imparat. Printre realizarile sale se afla si Arcul de Triumf. Acesta a fost ridicat peste ramasitele pamantesti care apartin unui soldat decedat in perioada Primului Razboi Mondial. Monumentul masoara aproape 50 metri inaltime. Constructia fundatiei acestuia a durat 2 ani.  Drumul spre al doilea si cel din urma loc de odihna al imparatului Napoleon a inclus si trecerea pe sub monument.

La inceput de secol XIX, Napoleon i-a acordat Parisului un statut privilegiat si astfel, acesta a detinut controlul asupra populatiei si politicii locale. In zilele noastre, fiecare arondisment are primar si consiliu, cu putere de decizie la nivel local. Mijlocul anului 1800 a insemnat modernizarea Parisului. Lui Haussmann i-a revenit aceasta dificila sarcina. Acesta a distrus strazile mici. Locul le-a fost luat de bulevarde largi si astfel traficul, dar si viata sociala, s-au imbunatatit. De asemenea, a devenit mai usoara inabusirea unor eventuale revolte, prin inlesnirea accesului tancurilor.

Merita sa privim acest oras si din alta perspectiva: cea de vedeta de necontestata in randul iubitorilor de cumparaturi. De altfel, veacuri la rand lumea modei s-a raportat la tendintele ce luau nastere in capitala Frantei. Acest oras este inca locul in care gasim numeroase case de moda. Pe Rue du Faubourg, se afla cele mai scumpe magazine de blanuri.

     In perioada pe care o aminteam mai sus, locuitorii orasului isi faceau cumparaturile in cele 140 de galerii acoperite care se afla pe Malul Drept. In zilele noastre, au ramas mai putin de 30.

Secolul XX a reprezentat pentru capitala Frantei o perioada de real progres. A fost ridicat Turnul Eiffel, unul dintre cele mai celebre monumente din Paris. A fost construit in anul 1889, cu ocazia expozitiei internationale a comemorarii centenarului Revolutiei. In anul 2009, peste 6 milioane de oameni au vizitat acest obiectiv.


 In acele timpuri, capitala Frantei a devenit faimoasa pentru magazinele si casele sale de moda.

Secolul XX a insemnat, de asemenea, recunoasterea Parisului drept centrul artei moderne al lumii. Numerosi pictori ai acelor vremuri, printre care si impresionistii, au oferit o alta fata artei. Spre exemplu, Paul Cézanne a influentat si tendintele altor artisti. Cel mai renumit este cubismul lui Picasso.

Orasul a cunoscut o intensa perioada de industrializare. Se construiesc la periferie gigantii Citroen si Renault.

Din istoria Parisului contemporan, fac parte si capitole referitoare la mitologia urbana. Mitul banditului romantic, dar si clanurile din Montmartre si cabaretele chic, sunt aspect care merita din plin sa fie mentionate. De altfel, Montmartre a fost un veritabil magnet pentru artisti de diverse nationalitati. Strazi pitoresti, case ale caror chirii aveau preturi mai mult decat acceptabile, dar si Moulin Rouge, care si-a deschis portile in 1889, toate sunt ingrediente ce au asigurat popularitatea acestui loc. Un lucru interesant de stiut: in anii ’80, show-urile pariziene care se desfasurau aici, le aveau drept protagoniste pe cateva femei costumate mai mult decat decent si care isi incantau publicul cu dansuri provocatoare.

Cea dintai cafenea care a fost deschisa la Paris, in 1686 si s-a numit Le Procope. In prezent, este restaurant. Pe vremuri, acesta era unul dintre locurile in care se intalneau actorii de la Comédie Française si, mai tarziu, filosofii Rousseau si Voltaire.

In zilele noastre, cafenelele pastreaza vie traditia. Cele mai multe dintre ele atrag inca o clientele artistica. De exemplu, la Café Beaubourg isi dau intalnire adesea artistii si proprietarii galeriilor de arta.

Daca ai obosit in incercarea de a bifa cat mai multe obiective turistice ale Parisului, te poti odihni la masa unei cafenele deosebit de populare. Café Marly se afla in curtea muzeului Luvru si este locul perfect pentru a te relaxa si a observa trecatorii. Singurul inconvenient al acestui loc il reprezinta preturile piperate. Pe de alta parte, cafenelele locale practica tarife mult mai accesibile si servesc gustari delicioase.

O alta latura a istoriei Parisului o reprezinta catacombele. Acestea au luat nastere la sfarsit de secol XVIII. Peste 6 milioane de oameni isi au ramasitele aici. Publicul a avut acces la acest osuar incepand cu anul 1874, insa locul a fost inchis dupa putina vreme, in urma unui act de vandalism.

Din istoria acestui fascinant oras face parte si Parc de la Villette, amenajat pe locul fostelor targuri de vite si abatoare. Rezerva-ti o zi intreaga pentru a vizita acest obiectiv si nu vei regreta. Atractia principala este reprezentata de Cité des Sciences et de l’industrie. Nu rata Explora, principala expozitie, care isi invita vizitatorii sa patrunda in tainele universului, cu ajutorul prezentarilor interactive.

Oricare ar fi momentul in care vei ajunge sa vizitezi Parisul, un lucru este sigur: merita sa patrunzi in tainele fascinantei sale istorii. Vei afla amanunte inedite, vei simti ca te imbogatesti din punct de vedere spiritual. Mai mult decat atat, poti obtine toate acestea chiar si intr-un city break. Ce mai astepti?

 


SOURCE AND TAGS