Incearca mancarea peruana!


Peru este un taram care te va surprinde cu siguranta, multumita numeroaselor sale fatete. Vechile traditii din zonele rurale ale Anzilor supravietuiesc in armonie alaturi de impresionate si prospere centre urbane.


Amplasarea geografica a acestei tari a permis, inca din cele mai vechi timpuri, cultivarea numeroaselor tipuri de legume. Nu este, deci, de mirare faptul ca Peru are una dintre cele mai complexe gastronomii din intreaga America Latina.

Cea mai populara leguma de pe mesele peruanilor este, fara doar si poate, cartoful. Ii gasim intr-o varietate irezistibila de marimi si culori: mov, maro, bej, galben. Sunt preparati in numeroase moduri: prajiti, la cuptor ori piure.

Demn de retinut este faptul ca in Peru gasim Centrul International al Cartofului. Aici, sunt conservate, pentru posteritate, toate soiurile de cartofi existente. Poate parea o sarcina destul de simpla, insa, de fapt nu este asa. Tendinta actuala este favorizarea anumitor sortimente, care se vand mai bine, in detrimentul altora, la fel de gustoase, dar care nu se bucura de aceeasi popularitate.

Indienii care apartin tribului Quechua cultiva mai mult de 3000 de soiuri de cartofi, pe care le ofera apoi, contra unei sume de bani, biologilor care activeaza in centrul amintit mai sus. Scopul este unul cat se poate de nobil: cercetarea. Delicioasa leguma este expusa aici la numeroase proceduri care mai de care mai impresionante, menite sa asigure o conservare cat mai eficienta.

Vestitul cartof mov este originar din Peru. Este un veritabil ingredient vedeta in marile bucatarii ale lumii. Este rezistent la seceta si este ii sunt deja recunoscute proprietatile sale anti cancerigene. In ultimii ani, aceasta legume a devenit cunoscuta si in tara noastra, in special in randul proprietarilor de restaurante.


  Mesele peruanilor au la baza peste sau carne de pasare. Daca ai ajuns pe aceste taramuri, trebuie sa incerci o mancare delicioasa: lomo saltado. Ce este, de fapt? Carne de vita amestecata pe foc cu usturoi, ceapa, chili si cartofi. Despre acest preparat se crede ca are puternice influente chinezesti.

Un element demn de mentionat in evolutia culinara a acestei tari este si quinoa. Aceasta s-a bucurat de o mare popularitate in randul incasilor. Este bogata in proteine si are o incarcatura nutritionala excelenta. Peru si Bolivia asigura 60% din totalul productiei de quinoa la nivel global. Au fost gasite marturii ale faptului ca populatia celor doua tari consuma aceasta cereala inca de acum 7000 de ani. Cu toate acestea, quinoa se bucura de o popularitate mai mare doar in anumite regiuni ale tarii.


De altfel, civilizatia incasa a avut un impact urias in ceea ce priveste evolutia culinara a ceea ce avea sa devina, peste ceva vreme, Peru. De altfel, intre secolele XIII-XVI, exista o impresionanta varietate de plante si animale, unele dintre ele regasindu-se doar in Peru.

Deosebit de apreciate sunt si fructele de mare, impreuna cu pestele. Multumita curentilor favorabili, se captureaza ton, caracatita, homar, stridii, sepie, midii si crabi.

Marile regiuni peruane se pot lauda cu propriile lor mancaruri emblematice. Spre exemplu, orasele din zona de munte, precum Huancayo si Ayacucho, sunt renumite pentru numeroasele tipuri de tocanita, dar si pentru mancaruri din organe de animale.

Merita, insa, mentionata si contributia imigrantilor de origine asiatica. Acestia au imbogatit mostenirea culturala a tarii. Spre exemplu, din bucataria japoneza, peruanii au preluat pestele crud. Deosebit de savuros este si ceviche, peste marinat, care este servit cu porumb si cartofi reci. Se foloseste, cel mai adesea, calcan si biban alb. Pestii amintiti pot fi completati ori inlocuiti de fructe de mare (scoici, creveti, midii si caracatita). Faima acestui preparat se datoreaza bucatarului Dario Matusfuji.

Tocmai multumita acestor influente exterioare, gastronomia peruana numara, conform estimarilor unor specialist, aproape 490 de preparate traditionale.


De nelipsit de pe mesele festive ale peruanilor este si tamale. V-am bagat in ceata? Sunt gustari care de bucura de o deosebita popularitate in tarile Americii de Sud. Aceste rulouri cu umplutura sarata ori dulce, pot contine orice, de la carne de porc sau pui, pana la nuca de cocos, stafide, fructe uscate si ananas. Tamale nu lipsesc de pe mesele festive (Ziua Mortilor, Craciunul).

In categoria mancare rapida si gustoasa, se incadreaza perfect si pachamanca. Pachamac este numele celui mai important sit archeologic din apropierea Limei.Totodata, Pachamac este numele unui spirit al pamantului, capabil sa le insufle viata tuturor animalelor, oamenilor si plantelor. Preparatul culinar cu numele pe care l-am amintit mai sus are la baza carne de alpaca, de miel sau de pui, gatit cu ajutorul pietrelor fierbinti, adaugandu-se diverse mirodenii si condimente.

Aji de gallina este un fel de mancare in jurul caruia circula numeroase povesti. Sunt voci care afirma ca un preparat cu origini europene, din piept de pui si mirodenii orientale sta la baza a ceea ce este azi aji de gallina. Conform unei alte presupuneri, cetatenii cu posibilitati financiare modeste au strans oasele de gaina pe care cei bogati le-au aruncat, la care au adaugat paine si ardei.

Papa rellena este un preparat faimos pe care il gasim pretutindeni in Peru. De la tarabele cu o igiena indoielnica, unde se vinde mancare stradala, pana la restaurantele cu pretentii. Este o veritabila bomba calorica, deoarece consta intr-o bila din piure de cartofi, umpluta cu carne tocata si apoi prajita in ulei.

In Lima, capitala tarii, mancarea este ridicata la rangul de religie. De altfel, bucataria moleculara a fost transformata intr-un veritabil festin al simturilor.

La capitolul ‘’delicatese culinare’’, se afla si cuy. Despre ce este vorba? Porcusorul de Guineea. Acesta a fost domesticit acum mai bine de 5000 de ani inaintea erei noastre. Imaginea micului mamifer s-a inradacinat atat de bine in cultura locala incat, intr-o pictura care dateaza din anul 1753, pe care o gasim la Bazilica din Cusco, Mantuitorul este infatisat la Cina cea de Taina, avand ca fel principal, cuy.

Ar fi nedrept sa vorbim despre gastronomia peruana fara sa amintim si de deserturi. Muzeul Ciocolatei din Miraflores este locul in care ai ocazia sa aflii fascinanta istorie a boabelor de cacao si de a gusta bautura pe baza de cacao, asa cum o preferau mayasii acum mjulta vreme. In plus, faima acestui loc minunat se datoreaza faptului ca se afla exact langa o fabrica de ciocolata. Aici, pofticiosii, de la mic la mare, au sansa de a savura o multime de bunatati.

De asemenea, important de stiut este faptul ca fructele sunt nelipsite din deserturile traditionale. Merita sa savurezi delicioasele banane inghetate. Par a fi un desert sofisticat? Nicidecum. Pur si simplu decojesti banana si dupa ce ai introdus in ea un betisor, o lasi sa se…. ‘’odihneasca’’ la congelator. Apoi, pur si simplu o invelesti in ciocolata. O adevarata joaca de copii.

Nu putem dezbate interesantul subiect al gastronomiei peruane fara sa amintim de vin. Cele locale merita sa le savurezi. Vinul alb are o aroma pronuntata, care aminteste de Porto-ul Portugaliei. Cele seci te vor incanta cu o aroma discret amaruie.


Daca faci parte din categoria iubitorilor de vin, nu rata o vizita in Inca, pe timpul recoltei viilor. Cu acest prilej, se desfasoara un festival, ce se intinde pe o durata de 14 zile. In cadrul acestuia, au loc demonstratii de dans traditional, concursuri de frumusete si parade. Cu aceasta ocazie, poti cumpara obiecte create de catre mestesugarii locali sau, daca esti mai curajos, poti chiar sa participi la zdrobirea strugurilor proaspat culesi.

Si pentru ca tot suntem la capitolul bauturi, trebuie sa amintim de Inca Kola. Despre aceasta se presupunea ca a fost fabricata respectand o reteta straveche, motiv de mandrie pentru peruani.

In randul bauturilor traditionale cu un gust deosebit, se afla si Pisco Sour. Se prepara cu putin timp inainte sa fie servita si are la baza strugurii. Pe langa acestia, contine pisco, lime, scortisoara si sirop de zahar. Are o tarie de aproximativ 40°. Atat in Peru, cat si in Chile, Pisco Sour este considerat ca fiind bautura nationala. Este, deci, lesne de inteles prezenta unui conflict intre cele doua tari in ceea ce priveste utilizarea denumirii comerciale.


Va intrebati, probabil, care este locul din care provine denumirea acestei delicioase bauturi. In vreme cu mai bine de doua milenii, in valea Pisco isi ducea existenta civilizatia precolumbiana numita Paracas. Aceasta era faimoasa pentru tesaturile si ceramica pe care le producea.

In capitolul ‘’bauturi fabuloase’’ intra, fara prea mult efort si chica morada. Reteta acesteia a luat nastere din pura intamplare, atunci cand, acum mai bine de un mileniu, populatia a trebuit sa faca fata unor inudatii de mari proportii, in urma carora recolta de porumb a fost distrusa in totalitate. Oamenii insa nu au vrut sa arunce granele si in acest fel au observant ca porumbul germinase si capatase un anumit gust. Asa a luat nastere chica morada.

Deosebit de populara in capitala peruana este o bautura din radacina de maca. In cultura incasa, era considerata o planta sfanta, cu virtuti de necontestat. Bogata in oligo-elemente, se comercializeaza in Europa si Japonia doar sub forma de capsule si pudra.

Peru este o destinatie care merita sa fie cunoscuta si prin gastronomia sa, asa ca, in timpul unui sejur aici, nu trebuie sa ratezi mancarurile delicioase.


 

 


SOURCE AND TAGS