Meriti vacanta perfecta


Sa alegi destinatia ideala pentru vacanta ta nu este intotdeauna o sarcina usoara. Exista situatii in care multitudinea de oferte de pe piata te pune in dificultate. Atatea destinatii tentante! Daca pentru vacanta aceasta iti doresti ceva cu adevarat spectaculos, poate ar trebui sa iei in calcul si destinatiile exotice.

Diversitatea Mexicului a facut din acest loc unul foarte interesant si tentant pentru turisti. Cand este bine sa-ti petreci vacanta aici? Raspunsul la aceasta intrebare depinde, in mare parte, de ceea ce iti doresti sa vezi sau sa faci, dar si de cat de bine suporti caldura ori vremea ploioasa. Din luna iunie pana in octombrie, ploile sunt la putere in Mexic, asa ca, daca vrei o vacanta insorita aici, alege sfarsitul primaverii ori toamna tarzie, pentru ca atunci temperaturile nu sunt foarte mari.

Daca esti interesat de cultura mexicana, planifica-ti vacanta in timpul numeroaselor sarbatori locale, precum Pastele, Ziua Mortilor ori Carnavalul de Lasata Secului.

Mancarea mexicana traditionala are un gust deosebit si se bazeaza pe ingrediente sanatoase, precum ardei iuti chilli, fasolea ori porumbul. O influenta majora asupra gastronomiei locale au avut-o spaniolii, prin introducerea branzeturilor si a consumului de carne provenind de la animale domesticite in Mexic. Iata 5 preparate traditionale pe care trebuie sa le incerci neaparat:

1.     Taco este o mancare cu specific traditional, ce are la baza o tortilla de porumb, dar si carne, ceapa, salsa si guacamole. Se bucura de o mare popularitate in SUA, unde este imbogatita cu salata, rosii si branza.

2.     Burrito este un preparat traditional, a carui compozitie a suferit multe modificari de-a lungul timpului.  Il gasim in numeroase variante, de la cel din carne de pui ori vita, pana la burrito vegetarian. Imaginatia este limita.

3.     Pico de Gallo (ciocul cocosului) este un renumit sos mexican. Se obtine printr-un amestec de ceapa, rosii, suc de limeta, coriandru si ardei iute. Poate fi folosit drept umplutura pentu taco ori burrito. Exista variante ale acestui preparat in care se adauga creveti ori avocado.

4.     Vacanta in Romania este, de cele mai multe ori, sinonima cu mancarea traditionala: sarmale, mamaliga, bulz… Pentru ca, nu-i asa, gastronomia este o cale foarte placuta de a cunoaste o tara. Daca ai venit in Mexic, nu rata nici Cochinita Pibil. Este un preparat cu origini maiase. Are la baza cotletul de porc, a carui savoare este pusa in valoare cu ajutorul sucului de portocale. In plus, semintele de annatto, un fruct de culoare portocalie, care adauga un plus de gust.

5.     Pozole este o supa traditionala delicioasa, cu profunda insemnatate ritualica. Conform relatarilor istorice, aztecii o gateau folosind inima unui prizonier. Obiceiurile canibale au disparut, din fericire iar in locul inimii de om se foloseste carne de porc.

Nici la capitolul bauturi, Mexic nu este mai prejos. Cine nu a auzit despre celebra tequila? Este o bautura obtinuta din Algarve, o specie de cactus. Cei care o produceau in casa, foloseau Algarve mestecate si scuipate intr-un ceaun, apoi le lasau sa fermenteze.


Daca ai ales Mexic drept destinatie de vacanta, iata cateva curiozitati:

Mexicul se mandreste cu cea mai bogata flota de taxiuri de pe Glob. Nu mai putin de 100.000 de taxiuri circula in fiecare zi;

75% dintre semintele de susan cultivate in Mexic se folosesc la prepararea hamburgerilor in fast-food-urile Mc Donalds;

In Mexic, artistii au posibilitatea sa-si plateasca obligatiile fiscale cu propriile opere.

Poate ca, din multitudinea de destinatii turistice, ai ales Cuba. Felicitari, ai toate sansele sa petreci o vacanta fabuloasa. Aici, clima este tropicala iar vanturile, regulate. Din noiembrie pana in aprilie, tara se afla in sezon uscat iar incepand din luna mai, pana in octombrie, ploile sunt cele care fac legea.

Este ideal sa vizitezi aceasta tara in lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, octombrie dar si in noiembrie si decembrie. Havana este prietenoasa cu vizitatorii in intervalul cuprins intre lunile aprilie si octombrie.


Tarile africane, dar si Spania, Franta si Portugalia, si-au pus amprenta asupra bucatariei cubaneze. Se folosesc din plin condimente precum frunzele de dafin, oregano, chimen si usturoi.

Sofrito este un preparat care merita din plin sa fie mentionat. Gatit din ardei gras, ceapa, oregano si usturoi, prajite in ulei de masline, sta la baza multor mancaruri precum tocanitele ori cele cu fasole neagra.

Sa nu neglijam nici capitolul bauturi. Cand spui Cuba, spui celebrele cocktailuri, printre care se numara si delicioasa Pina Colada. Are la baza frisca lichida, suc de ananas, suc de nuca de cocos dar si rom si Mojito. Un fapt interesant: faimoasa bautura Bacardi Rom s-a inventat in Cuba.

Si Cuba fascineaza prin curiozitati, precum orice alta tara. Cele mai multe agentii de turism ti le spun atunci mai ales atunci cand incearca sa-si promoveze ofertele.

In Cuba, dansul este ridicat la rangul de stil de viata. Aici au luat nastere faimoasele Cha-Cha, Mambo si Bolero.

Alfabetizarea atinge impresionanta rata de 99,8%.

In aceasta tara, este interzisa comercializarea Coca-Cola.

Nu-ti surade idea unei vacante in Cuba? Alege Republica Dominicana. Climatul predominant este de tip tropical. Sunt doua anotimpuri ploioase, care dureaza din octombrie pana in mai, in partea de nord si din mai pana in octombrie, in partea sudica. Evitati vacantele in intervalul de timp cuprins intre lunile iunie si septembrie, cand uraganele se dezlantuie.

Bucataria dominicana se mandreste cu delicioase preparate traditionale, care au la baza ingrediente simple. Nu rata chimichurris, sandviciuri satioase, cu un gust deosebit, cu felii de carne de porc, dar nici sancocho, o tocana de legume, foarte condimentata, preparata din cinci tipuri de carne, printre care pui, vita si porc. Delicioasa este si sopa mondongo, o tocana de maruntaie, cu usturoi si rosii, recomandata dupa o petrecere stropita cu prea mult alcool.

Dominicanii sunt renumiti producatori de zahar si, implicit, mari amatori de dulciuri. La loc de cinste printre deserturi este dolce de leche, ce are la baza zahar si lapte fiert.

Gusta si deiciosul rom dominican, dar si marcile locale de bere. Nu vei regreta. De o mare popularitate se bucura si manajuana, un lichior din diverse ramuri, radacini si frunze macerate in rom.

Curiozitati:

Lacul Boiling, care se afla in Parcul National Morne Trois Pitons este de origine vulcanica si fierbe, la propriu. Apa acestuia are o temperatura cuprinsa intre 71 si 87°C.

Membrii armatei dominicane nu au drept de vot. Nici cei ai politiei.

Vrei o vacanta in Bahamas?  Clima aici este predominant tropicala. Anotimpul ploios este cuprins intre lunile mai si noiembrie iar sezonul turistic debuteaza la jumatatea lunii decembrie si se sfarseste la jumatea lunii aprilie.

Fructele de mare sunt la loc de cinste in Bahamas. Se gatesc dupa mai multe retete, insa cea mai populara varianta este alaturi de orez sau mazare si zeama de lamaie.

Berea se bucura de mare popularitate in Bahamas. Kalik este un sortiment comercializat in diverse varietati, doua dintre ele, puternic alcolizate.

Vedeta mesei de Craciun in Bahamas este curcanul umplut, servit alaturi de legume. Se consuma Sorrel, o bautura locala.

Pentru amatorii de curiozitati, mentionam ca Bahamas nu are armata insa a atins o cifra de alfabetizare cu adevarat remarcabila: 95%. Economia are la baza transporturile internationale, serviciile financiare si turismul.

O vacanta in Aruba. Ce poate fi mai frumos? Clima este de tip tropical marin. In plus, zona nu se afla pe traseul uraganelor. Astfel, prognoza este mai previzibila. Aruba este perfecta pentru vacanta in orice perioada a anului, insa sezonul de varf este cuprins intre lunile ianuarie si martie.

Bucataria traditionala include numeroase preparate cu carne de capra. Vrei o gustare savuroasa?  Incearca pastechi, o placinta umpluta cu branza ori carne. Merita sa incerci si supa rece, preparata din papaya, pepene galben, nectar de caise, ananas si suc de lamaie.

Keshi Yena este un preparat traditional delicios: o sfera mare de branza, care contine carne condimentata din belsug. Multe variante ale acestui preparat includ carne de pui si masline.

Keri Keri este un fel de mancare compus din peste, ceapa, telina, frunze de busuioc si ardei verde.

Vei fi impresionat si la capitolul bauturi. Cocktailurile de fructe sunt la loc de cinste aici.

Stiai ca….

Oranjestad, capitala Arubei, are puternice influente olandeze, mai ales din punct de vedere al arhitecturii? Aici exista si o ferma de fluturi, o adevarata incantare pentru toti turistii, indiferent de varsta. Vino aici imbracat in haine de culori vii si parfumate intr-o aroma puternica iar fluturii se vor apropia prietenosi

Plaja Eagle Beach s-a regasit in top 25 plaje din Caraibe, intocmit de TripAdvisor in 2014? Nisipul alb de aici si apele turcoaz se pun in valoare reciproc, spre admiratia turistilor. Este un loc frecventat de catre pasionatii sporturilor acvatice. Locuitorii din Aruba sarbatoresc in numar foarte mare Pastele aici, in fiecare an.

 

Totul pe aceasta plaja pare sa fie intr-o armonie perfecta. Asa se explica, probabil, faptul ca 4 specii de testoase isi depun ouale aici.

O vacanta in afara tarii iti ofera ocazia sa intri in contact cu o cultura noua, fascinanta. Alege una dintre destinatiile prezentate de noi si nu vei regreta!



SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare