Mexic in farfurie sau ce inseamna cu adevarat o mancare delicioasa


Obiceiurile culinare sunt o componenta esentiala a identitatii unei natiuni. Valorile comune tin oamenii impreuna, precum o tesatura invizibila.

Ai ajuns, in sfarsit, in Mexic. Sejurul ti-l doresti de neuitat si abia astepti sa gusti delicioasa mancare mexicana. Trebuie, insa, sa stii ca aceasta are putine in comun cu cea pe care o ofera restaurantul mexican care face livrari la domiciliu in tara din care vii. Mancarea mexicana autentica este simpla, proaspata si gatita cu ingrediente locale.

Bucataria mexicana ocupa un loc 2, meritat din plin, in clasamentul celor mai variate bucatarii ale lumii, dupa cea chineza.

Vreme de 500 de ani, porumbul a reprezentat cea mai importanta sursa de hrana in Mexic. Planta are si o considerabila insemnatate religioasa pentru membrii tribului Huichol, pentru mayasi dar si pentru alte populatii bastinase.

Traditia gastronomica fabuloasa a Mexicului poate fi pusa si pe seama avantajului conferit de amplasarea geografica. Miile de kilometri de linie de coasta au oferit Mexicului reputatia fructelor de mare delicioase.

Mezoamericanii au facut populare in toata lumea legume precum cartofii dulci, dovlecelul, rosiile, fasolea, avocado dar si ciocolata si carnea de curcan. Spaniolii au adaugat orezul, zaharul, graul dar si laptele de vaca si cel de capra. In prezent, branza de vaca si cea de capra se bucura de o mare popularitate in randul mexicanilor.

In Mexic, mancarea este considerata un veritabil liant. Are uimitoarea capacitate de a uni comunitatile si familiile. La festivaluri, sunt hranite sute de persoane iar de cele mai multe ori, femeile muncesc impreuna pentru a pregati mancarea.

Incepand din anul 2010, bucataria mexicana face parte din patrimoniul UNESCO. Cele mai reprezentative bucatarii regionale sunt cele din Yucatàn, Veracruz si Oaxaca.

Bucataria traditionala din Yucatán se diferentiaza destul de mult de cea din restul Mexicului. Sunt foarte pronuntate influentele din Caraibe dar si cele europene. Yucatán ne duce cu gandul la civilizatia maya. In plus, numerosii exploratori francezi, spanioli si olandezi au influentat tendintele culinare ale acestei zone.

La micul-dejun, mexicanii consuma adesea iaurturi, fructe, paine dulce si tortilla umpluta cu carne ori legume.

La masa de pranz, foarte populara este salata, aperitivul sau supa. Felul principal este compus din tortilla, fasole, orez, carne, fructe de mare sau legume.

La cina, se mananca supa sau tacos. Acesta din urma a devenit celebru multumita simplitatii si savorii sale. Se prepara rapid si consta intr-o tortilla umpluta cu….orice. Umplutura este diferita in fiecare zona a Mexicului. Milioane de oameni consuma tacos in fiecare zi , pe post de gustare sau aperitiv inaintea mesei principale. In 1520, este facuta prima mentiune despre tacos. Bernal Diaz del Castillo, un soldat al lui Hernan Cortez povesteste despre un banchet organizat de catre conchistador pentru a onora meritele generalilor sai.

Pe de alta parte, arheologii spun ca exista dovezi conform carora tacos se prepara inca din antichitate.In vremurile acelea, tortilla era umpluta cu pesti de mici dimensiuni. Cei care locuiau in satele Guerrero si Morelos, alegeau sa umple tacos cu furnici si alte insect de mici dimensiuni. In Oaxaca si Puebla, deosebit de populare erau umpluturile pe baza de melci si lacuste. Exista si o varianta ‘’de lux’’, ca sa-i spunem asa, a acestui preparat. Ii apartine bucatarului Juan Licerio Alcala. Ce contine acest tacos? Caviar, branza brie cu trufe negre, homar, tortilla de porumb cu carne de vita Kobe si fulgi de aur. Pretul este pe masura: 23.700 euro.

In Xico, Veracruz, poti avea parte de o experienta culinara cu totul deosebita. Incearca neaparat moluste cu mar, banana si ciocolata, dar si delicioasa supa de fasole.

Oaxaca este locul din care provine quesillo, roti de branza moale cu un gust deosebit. Se foloseste pentru a prepara queso fundido, o delicioasa branza topita, ce se seveste alaturi de tortilla. Acesta din urma este un preparat ca carui lipsa este de neconceput. Se consuma acasa, dar si la restaurante. Femeile de la sate le prepara singure. In familiile sarace, o masa poate consta in doua elemente: tortilla si sare. Se pare ca tortilla are origini prehispanice. Arheologii au gasit dovezi ale prepararii acesteia vechi din anul 1500 i.Hr.

In Oaxaca, merita sa incerci, pe langa branza, ciocolata, carnatii si libelulele. Da, ai citit bine. In Mexic exista credinta conform careia insectele sunt foarte curate, deoarece nu ating niciodata pamantul, ci se deplaseaza sarind.

Tamales sunt turte groase, dreptunghiulare, facute din malai, infasurate in foi de banane si de porumb si apoi fierte. Se indulcesc foarte putin si sunt adesea consumate la cina ori pe post de desert, alaturi de ananas.


Daca vrei sa stii ce inseamna cu adevarat  mancare mexicana, trebuie sa faci cunostinta cu antojitos. Sunt deosebit de populare. Din randul lor fac parte enchilada (tortilla cu sos de chili), dar si tacos umplute ori chlaupas si gorditos.

Daca adeseori comanzi mancare la domiciliu, opteaza, macar o data, pentru preparatele cu specific mexican.

Ardeii sunt cultivati in aproape toate regiunile Mexicului. Sunt, fara doar si poate, regii neincoronati ai condimentelor mexicane. Se potrivesc perfect cu tortilla. Denumirile popularei legume sunt diferite de la o zona a tarii la alta. In Mexic, se cultiva peste 40 de feluri de ardei, fiecare avand o trasatura comuna: sunt o excelenta sursa de vitamina C.Se folosesc intr-o multitudine de sosuri si sub mai multe forme: uscati, la gratar ori proaspeti. De altfel, prin uscare, ardeiul iute isi poate schimba in mod considerabil aroma.

Chilli con carne este o reteta ce are la baza carne tocata, ardei chilli si fasole uscata. Pare simplu, nu? Cu toate acestea, s-au starnit numeroase controverse de-a lungul timpului in ceea ce priveste modul de preparare. Mai mult, acest fel de mancare a fost revendicat de catre americani. Acestia considera ca apartine bucatariei texane. Potrivit legendelor, chilli con carne a fost pregatit pentru prima data de calugarita Maria de Agreda, in jurul anului 1680. Aceasta avea capacitatea de a intra in transa si, astfel, calatorea spiritual oriunde. Conform legendei amintite mai sus,prima data chilli con carne a fost gatit folosind carne de caprioara. La mijlocul anilor 1800, acest fel de mancare constituia alimentul de baza in inchisorile din Texas si avea in compozitie ardei iute, condimente si carne tocata de vita.

Ardeii poblano au un aspect cerat si se folosesc pentru faimoasa reteta de chilles rellenos (ardei umpluti cu branza ori carne tocata condimentata) ori chilles en nogada, un preparat traditional, consumat mai ales in luna septembrie, cand mexicanii sarbatoresc obtinerea independentei in fata Spaniei.

Jalapeño este un sortiment de ardei deosebit de iute in stare uscata. Ca si Serrano, se poate consuma si in stare murata, cu ceapa si morcov.

In partea de nord a Mexicului, carnea se regaseste in foarte multe preparate. Este adesea insotita de frijoles churros (fasole gatita cu carne de porc). Se consuma si carne de vita preparata in diverse moduri: tocata, la gratar ori afumata. Va petreceti concediul in partea de nord a Mexicului? Nu ratati faimoasele huevos rancheros: oua ochiuri asezate pe tortilla de porumb si cu un sos slab condimentat. Acest tip de preparat este adesea insotit de fasole.

Cu toate ca preparatele fara carne pot reprezenta o adevarata provocare intr-un Mexic carnivor, vegetarienii nu vor muri de foame aici. De exemplu, tacos poate fi gatit si cu fasole ori carofi. Nu rata salata de cactus! Este foarte gustoasa!


In peninsula Yucatàn, se prepara numeroase retete delicioase si, in egala masura, neobisnuite. In Mérida,influentele libaneze, spaniole si franceze se impletesc in mod armonios. Daca vrei sa ai parte de o gustare inedita, incearca lacuste si viermi usor prajiti. Sunt deosebit de populari in piete dar si in meniurile restaurantelor. Merita sa acorzi o sansa si delicateselor precum escamoles (oua de furnica) ori felii prajite de cactus.

Daca iti doresti sa cumperi fructe specifice zonei, mergi in piete.

In randul bauturilor foarte populare in Mexic, se afla sucurile naturale, in special cele din pepene rosu, guava, papaya si mango. Alte bauturi care sunt la mare cautare, mai ales in randul turistilor: Atole. Are o textura groasa, nu este foarte dulce si are la baza porumb macinat indulcit si orez. Se consuma calda ori la temperatura camerei.

Hochata este o bautura racoritoare, care are la baza apa de orez filtrate, scortisoara si zahar. Pot fi adaugate fructe confiate ori fulgi de migdale.

Nu putem sa vorbim despre bauturile traditionale ale Mexicului fara sa mentionam tequilla. Obiceiurile care au legatura cu fabricarea acestei bauturi provin din Guadalajara si au fost adoptate, in timp, de catre toti mexicanii. Agavele albastre sunt cele care stau la baza acestei bauturi. Tequilla adevarata este distilata doar in Jalisco, dar si in zone autorizate din Michoacàn, Tamaulipas si Guanajuato si Nayarit. Cea mai buna tequila are un continut de 100% agave albastre. Minimul necesar este 51%.


Cea dintai bautura derivate din agave a fost pulque, o bere usoara fermentata, consumata in Mezoamerica prehispanica.


Daca ai ocazia sa petreci un sejur in Mexic, merita sa incerci mancarea locala. Este foarte sanatoasa. In plus, cercetatorii au descoperit ca este un aliat de nadejde in combaterea si preventia cancerului la san.

 


SOURCE AND TAGS