Romantische Strasse – Drumul romantic din Germania


Un drum turistic nu se face intr-o zi. Mai ales  daca are 366 kilometri (puteti insa alege sa parcurgeti doar o portiune.) Se intinde intre Bavaria si Baden-Württemberg si trece prin orase comune, pe langa biserici de tara si centre istorice protejate de UNESCO. Nu se cunosc numele celor care au construit Romantische Strasse (Drumul Romantic), stim insa ca a luat fiinta ca experiment de marketing turistic in anii 1960 pentru ca lumea sa poata cunoaste o Germanie diferita de cea postbelica. O Germanie cu suflet stravechi si (de fapt) romantic.

 

Se poate parcurge de la nord la sud (din Würzburg spre Füssen) sau de la sud spre nord. Odata aleasa directia (aici v-o propunem pe a doua), urcati in masina si conduceti. Drumul este atat de cunoscut incat in fiecare localitate exista hoteluri partenere cu tarife acceptabile (vezi ,,Unde dormiti”). Iar multe dintre locatiile de interes sunt orase de marime medie care ar merita sa fie descoperite si daca nu ar face parte din acest itinerar. Cum e Füssen: un centru istoric fermecator de Ev Mediu tarziu, cu castelul care le anticipeaza pe cele regale si mai cunoscute din Schwangau (Neuschwanstein si Hohenschwangau, la 3 kilometri)

La Steingaden se face popas pentru invecinata Wieskirche, sanctuarul din 1730 in stil rococo (la 20 de kilometri de Schwangau), frumos si somptuos cum este si biserica Mariä Geburt din satul Rottenbuch, in care ajungeti dupa 12 kilometri. Celelalte staruri sunt Landsberg am Lech (45 kilometri spre nord), splendid orasel medieval pe maluriile raului Lech unde odinioara se intesectau Via Claudia si Via Salaria; Augsburg, al treilea oras ca marime din Bavaria, fondat in 15 î.Hr. de imparatul Augustus (dupa circa 40 de kilometri); burgul fortificat Harburg (la mai putin de  60 de kilometrii); craterul Ries, format in negura vremurilor cand aici a cazutun meteorit, unde se inalta bijuteria medievala Nördlingen (la 15 kilometri). Incantatoare sunt si siluetele medievale Dinkelsbühl si Rothenburg (la circa  90 de kilometri de Nördlingen) ce anticipeaza alte trei popasuri de neratat: Creglingen la 18 kilometri, castelul BadMergentheim dupa 30 de kilometri si orasul Würzburg, la 50 kilometri spre nord, Patrimoniul Mondial UNESCO.

 

Cum va deplasati: e usor sa calatoriti cu masina: drumul e bine semnalizat pe tot parcursul. Exista insa si piste pentru ciclisti, tot bine semnalizate, trenuri cu locomitive cu aburi (www.bayerischeseisenbahnmuseum.de) care acopera o parte din traseu si autobuze ce organizeaza excursii de o zi sore diverse localitati (www.touringtravel.eu si www.romanticroadcoach.de)

 

De vazut

Füssen

Un centru istoric de basm intr-un peisaj idilic. Füssen, cu casele sale medievale, inconjuratede dealuri, lacuri si munti, are o atmosfera cristalizata in timp si o traditie de fabricare a luthurilor care apare oficial in 1562, cand a fost aprobat, pentru prima oara in Europa, regulamentul oficial al corporatiei lutierilor. Puteti admira vechile instrumente in Museum der Stadt, iar ca sa le ascultati se organizeaza concerte de vara, zile de muzica veche, toamna, spectacole de orga in biserica manastirii benedictine St. Mang, care inca din secolul XVIII reprezinta unul dintre cele mai inreresante exemple de baroc in Germania. Aici, cele mai importante Sali sunt biblioteca, salonul princiar proiectat de Andrea Maini, capela Sf. Ana unde este expus celebrul tablou Dans Macabru de Jakob Hiebeler (1602)

Nu ratatinjci vizita Hohes Schloss castelul in stil gotic tarziu al episcopilor principi de Augsburg, cu o curte acoperita de trompe d’oeil vechi de 500 de ani.

 

Schwangau

Ludwig II de Bavaria, neuitatul rege cu o viata extrem de misterioasa, care s-a sinucis in apele lacului Starnberger, var (si poate si amant) al printesei Sissi, sotia imparatului Austriei Franz Joseph, ocupa un loc deosebit in inimile bavarezilor. A crescur la Hohenschwangau, castelul regal medieval restaurat in secolul XIX de tatal sau, aflat la cativa kilometri de Füssen, cu fresce interioare cu tema cavalereasca, saloane cu structura de plafoane, saloanele familiei regale, dormitorul inspirat din Ierusalimul eliberat al scriitorului italian Torquato Tasso, sala Eroilor, cea mai mare din fortareata.

Pentru a-si satisface dorintele  onirice, intre 1869 si 1886 a comandat in apropiere un castel doar pentru el: Neuschwanstein, in stil medieval pe un varf de stanca la aproape 1000 de metri altitudine, „unul dintre cele mai frumoase din lume, sacru si inaccesibil”, dupa cum scria printul in 1868 prietenului sau Richard Wagner, „in stilul autentic al vechilor fortarete ale cavalorilor germani”. Se viziteaza sala tronului in stil bizantin, turnurile, sufrageria, dormitorul cu intrasii de lemn de staja, grota cu stalactite si stalagmite.

Fiecare colt al castelului este acoperit cu picturi inspirate din operele lui Wagner, iar Walt Disney unul dintre cei mai mari admiratori ai sai, l-a folosit in 1959 drept model in filmul de animatie ,,Frumoasa din padurea adormita’’. Este cel mai vizitat monument din toata Germania: 1,3 milioane de turisti anual.

 

Wieskirche

Declarata Patrimoniul UNESCO, aceasta biserica fondata in anul 1730 a fost ,,martorat” in 1738 la un miracol: figura unei statui cu Hristos biciuit s-a acoperit pe neasteptate de lacrimi. Din acel moment biserica a devenit obiectiv de pelerinaj, insa capela in care sculptura s-a dovedit imediat prea mica, asa construindu-se un edificiu mai mare, in stil rococo, plin de stucaturi, picturi si decoratiuni.

 

Augsburg

Istoria acestui oras este foarte veche. Ridicat acum 2000 de ani de regele Augustus, in timpul Renasteriiorasul a cunoscut cea mai infloritoare perioada economica, datorita comertului facut de influenta familie Fugger. Marturie acelei maretii este centrul istoric, cu Maximilianstrasse marginita de cladiri renascentiste si baroce ale celor mai bogate familii: Fuggerpalast unde se poate vizita Curtea Damelor, din 1515, cu un restaurant deschis, asemenea curtii, numai vara (aprilie-septembrie); si mai ales Schaezlerpalais, un palat construit intre anii 1765 si 1770 , in stil rococo.

Pe o alta strada, Frauentorstrasse locul unde a venit pe lume Leopold Mozart, tatal celebrului Amadeus Mozart: locuinta este astazi muzeu, iar in oras au loc in timul anului diverse concerte legate de geniul muzicii.

Pentru a da locuinte saracilor, in 1514 a luat fiinta cu ajutorul familei Fugger cartierul Fuggerei: 67 de case cu 146 de apartamente, cel mai vechi exemplu de constructii sociale de pe planeta, vizitat si astazi, la 500 de ani distanta, de arhitecti si urbanisti.

Tot familiei Fugger i se datoreaza si biserica Sf. Ana (capodopera de secol XV, insa reabilitata in forma de baroc in anul XVIII): capela renascentista a fost proiectata, se pare, de Albrecht Dürer.

Istoria completa a familiei se descopera cu tururile ghidate organizate de biroul de turism. (www.fugger.de), ins ainaninte de a parasi Augsburg trebuie sa vedeti si catedrala de scol X, unde in timp au fost adaugate cele doua turnuri gemene si cele mai vechi vitralii din toata Germania; Rathausplatz, Piata Primariei, care conserva Goldner Saal, Sala de Aur de secol XVII; casa lui Bretolt Brecht, unde s-a nascut pe 10 februarie 1898, astazi sediul Centrului de Cercetare Bertolt Grecht; Puppenkiste (teatrul de marionete) activ din 1948 cu „premiera” basmului Motanul incaltat – acum are si un mezul, un magazin si un bistrou.

 

Dinkelsbuhl

Este unul dintre cele mai bine pastrate orase medievale din Germania. Un basm de piatra pe valea raului Wörnitz, aparat de ziduri intrerupte de saisprezece turnuri: cele mai interesante sunt Rothenburg, de la sfarsitul secolului XIV, Faulturm cu ceea ce odinioara era casa de lemn a strajerului, Poarta Segringen, reconstruita in stil baroc de arhitectul italian Antonio Don, Poarta Nördlingen de la 1400, cu o moara alaturi, ce pare o mica fortareata suspendata pe apa si Bäuerlinsturm cu acoperis in forma de clopot, considerat emblema orasului.

Fermecatoare sunt, de asemenea, casele nobiliare din secolele XV-XVI construite cu o structura din barne de lemn: incadreaza tot centrul istoric, insa cele mai frumoase, cu acoperis in panta dubla, au fatada spre ceea ce odinoara era Targul de Vin. Nu ratati nici catedrala Sf. Gheorghe cu portal romanic: una din cele mai importante constructii religioase de stil gotic din toata Germania de Sud.

Micile burguri romanitce de alungul Drumului Romantic

Harburg este un loc de contemplat, mai mult decat de descoperit: localitatea e foarte mica (nici macar 6.000 de locuitori), aici nu sunt de vizitat monumente, nici muzee de neratat... Se merge pe stradute stavechi marginite de case baroce cu structura din barne de lemn, se trece pe la podul de piatra, pe la moara, pe la clopotnita alba a bisericii luterane Sf. Barbara, pe la piata alimentara. Totul sub privirea asa-numitului Burg, castelul fortareata de secol XI-XII.

Cam la 15 km mai departe, si Nordlingen are un zid imprejmuitor care vegheaza case vechi cu structura din barne de lemn. La umbra turnului clopotnitei (90 de metri inaltime) bisericii Sf. Gheorghe in stil gotic tarziu merita o vizita Muzeul Geologic al craterului Reis, care istoriseste cum a luat fiinta campia unde se afla Nodlingen in urma caderii unui meteorit.

Creglingen, cu 4.800 de locuitori, una dintre ultimele etape ale Drumului Romantic, la 1 km sud de sat, pastreaza Herrgottskirche: altarul Fecioarei realizat in lemn de Tilman Reimenschneider (1505-1510) merita popasul.

 

Rothenburg

Alt oras, alta bijuterie medievala. Stradute cu parfum de istorie, case cu structura din barne de lemn, turnuri de straja ce strapung zidul de incinta (ca Roder Tor si maiestuosul Burgtor, din 1360), Plönlein, piata triunghiulara in stil medieval, considerata una dintre cele mai frumoase din Germania si invecinata Markplatz unde Rathaus este un exemplu rar de cladire „taiata” in doua: in stil renascentist, corpul cladirii cu vedere spre piata: cu forme gotice, partea dinspre Herrngasse (Strada Seniorilor) cea mai frumoasa din Rothemburg.

Deschisa pentru public primaria are Sali gotice si renascentiste, curtea de unde se ajunge la pravalii istorice, orologiul de secol XVII cu un cortegiu de figurine mecanice. Ultima oprire este la Jakobkirche, in stil gotic cu doua turnuri patrate cu vitralii de secol XIV si Cina cea de taina, capodopera de Riemenschneider.

 

Bad Mergentheim

Si aici sunt case cu barne  de lemn si cladiri baroce, edificii civile si religioase in vecinatatea unui castel medieval, odinioara resedinta marelui maestru al Ordinului Teuton care si-a stabilit aici cartierul general dupa ce a pierdut dominatia asupra Prusiei, in 1525. In interior se viziteaza muzeul care ii evoca istoria. Bad Mergentheim este celebru si din alt motiv: termele si parcurile ,,sanatatii’’.

 

Würzburg

130.000 de locuitori, o universitate pe unde au trecut mai multi premiati Nobel, un centru istoric distrus de bombardamente in al Doilea Razboi Mondial care a renascut din propria cenusa. Se mai intamplase: dupaRazboiul de Treizeci de Ani, orasul a fost reconstruit in stil baroc de maini straine. Dupa 1945, cu 90% din cladiri distruse, s-a studiat un plan de recuperare urbana a intregului centru istoric. In Stift Haug, biserica proiectata de Petrini, puteti admira Crucificarea lui Tintoretto (1583). Domul St. Kilian, a patra cea mai mare biserica romanica din Germania inainte de razboi, un morman de moloz dupa bombardamente, a fost reconstruit si sfintit, iar acum este frecvent sediu de concerte. Fortareata Marienberg, care gazduieste acum doua muzee (unul deschis vara si unul iarna) a fost resedinta episcopala inainte sa se construiasca Rezidenz, capodopera indiscutabila din Würzburg declarata de UNESCO Patrimoniu Mondial. Cladit incepand cu 1719, acest complex numara 300 de incaperi si pivnite imense pentru pastrarea vinului. Din fericire distrugerile nu au atins cele mai frumoase parti ale sale: Cara de Oaniare a arthitectului Neumann, cu borta de 600 de metri patrati pictata in fresca de Tiepolo; Sala Imperiala, la etajul intai, cu fresce de Tiepolo si Bossi; Staatsgalerie, cu lucrari de pictura baroca venetiana..

De cu totul alt gen, insa interesant de vizitat este Kulturspeicher Museum, in fostele silozuri de grau de la inceputul secolului XX. Gazduieste o colectie permanenta de opere de arta contemporana, expozitii, o cafenea si o librarie.

Consultati calendarul de evenimente: wurzburg se bucura de un prigram cultural de prim rang, de la Festivalul Mozart la Festivalul Barocului, de la Africa Festival la Zilele Bach.

 

Terme

Nu numai Drumul Romantic. Bad Mergentheim detine cel mai mare centru termal din Baden-Wurttenberg, intr-un parc considerat printre cele mai frumoase din Germania: 30  de hectare de verdeata, cu fantani din care tasneste apa pe ritmuri de muzica clasica, o gradina ce produce sunetele naturii, cu traseu de gimnastica in parc, alee cu trandafiri, gradina japoneza, gradina botanica. Totul culmineaza cu complexul de piscine cu ape minerale incalzite, cu hidromasaj si inot contra curentului in valuri, lumea saunei, soa pentru masaje.

 

Unde dormiti

Hotel Luitpoldpark (Füssen). Hotel semnalat in site-ul Romantische Strasse: la farmecul camerelor si al apartamentelor se adauga spa si gastronomia restaurantelor sale (de la mexican la bavarez).

Hotel Eisenhut (Rothenburg). O adresa perfecta pentru Drumul Romantic, fiin printe cele cu presturi subventionate, dar mai ales datorita istoriei; patru case nobiliare din secolele XV-XVI in centrul Rothemburgului.

Hotel Grüner Baum (Würzburg). 24 de camere in lem, unele mansardate, si un mic dejun bufet pregati numai cu ingrediente proaspete (nemteste, echivalentul unei mese). Atmosfera familiala si o pozitie buna in inima Wurzburgului.

 

Unde mancati

Schloss Steinburg (Würzburg). Pentru dormit dar mai ales pentru mancat. Acest castel elegant ofera unul dintre cele mai bune meniuri (international si creativ) de pe Drumul Romantic. La date fixe pregatesc si meniu gourmet brunch.

August (Augsburg). Cel mai sofisticat restaurant din Augsburg, premiat cu 2 stele Michelin. Foarte mic (circa 20 de locuri), pentru a putea vorbi in privat), iar de la fereastra se vede catedrala. Mai bine faceti rezervare.

Zur Höll (Rothenburg). Aceasta taverna se afla intr-o cladire istorica, iar mancarea bucatariei regionale (carnati, cartofi, varza acra, sunca, branzeturi...) este combinata cu o lista buna de vinuri (si de beri).

 


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare