Top 10 muzee de vizitat in Marea Britanie


Marea Britanie este o destinatie foarte populara in randul turistilor. Pasunile si dealurile verzi, dar si faptul ca numeroase culturi de pe Glob se intrepatrund cu cea britanica, fac din aceasta tara una cel putin interesanta pentru vizitatori.

Multe muzee, care mai de care mai impresionante, isi deschid portile pentru toti cei care vor sa le admire frumusetile expuse.

In 2011, programul Noaptea Muzeelor a adunat, nu mai putin de 3200 de muzee din 40 de tari care fac parte din Consiliul Europei. La acest eveniment, Marea Britanie a participat cu aproape 350 de galerii si muzee.

Sunt multe locuri de vizitat in Londra. In plus, la cele mai renumite muzee din capitala Marii Britanii, intrarea este libera.

1. British Museum se numara printre cele mai mari muzee de pe Glob. A fost fondat in 1753. Guvernul britanic a platit consistenta suma de 20.000 de lire sterline pentru nationalizarea averii lui Sir Hans Sloane, medicul Casei Regale. Ulterior, evolutia muzeului a fost infloritoare iar in prezent gazduieste nu mai putin de 7 milioane de exponate, din toate partile lumii. Intr-un top intocmit de catre TripAdvisor.com al celor mai bune muzee din 2016, British Museum a ocupat locul 8. Iata cateva puncte de interes: Camera 18 gazduieste superbele statui de marmura Elgin. Acestea decorau Partheonul din Atena in secolul V I.Hr. Autoritatile le-au cumparat de la lordul Elgin, caruia i-a fost oferita suma de 35.000 de lire sterline. Grecii isi doresc, insa, sa le recupereze. Si pe buna dreptate, pentru ca sunt minunate: descriu o procesiune animata, cu oameni si cai, printre care se afla vite de sacrificiu, cu boturile spre cer. 

Regasim tematica elena si in camera 14 unde, printre artefacte, se afla si o ghirlanda cu frunze de stejar, confectionata din aur si decorate cu ciclade mici si albine, din acelasi material. In camerele 7-10, poti admira frize siriene de dimensiuni impresionante. Acestea infatiseaza diverse scene, care mai de care mai spectaculoase, precum vanatoarea de lei a regelui Ashurbanipal.

In camera 4, se afla faimoasa Rosetta Stone, un bloc mare de piatra cu 3 inscriptii de diverse origini. Fiecare dintre ele reprezinta acelasi decret, emis de catre inalte fete bisericesti, in anul 196 i.Hr.

2.    Printre cele mai interesante obiective turistice in Londrase numara si Muzeul Victoria & Albert. Este cel mai mare muzeu de arta decorativa din lume. Aici, pot fi admirate picturi in guase superbe, datand din secolul XVI, dar si diverse replici de gips a unor faimoase sculpture medievale. Galeria japoneza din camera 45 gazduieste lucrari in miniatura, ce decoreaza numeroase vitrine si vase dar si sabii de samurai.

3.    Science Museum este un loc cu adevarat fascinant. Este lesne de inteles de ce. Exponatele de aici acopera un lung interval de timp, de la tehnicile medievale din perioada precrestina, pana la cele mai noi descoperiri in microbiologie, fizica nucleara si informatica. Nu mai putin de 40 de arii tematice sunt abordate pe suprafata a 4 niveluri. La etajul 4, de exemplu, este prezentat un portret al medicinei de secol XX. Rise of Medicine expune evolutia tratamentelor prin intermediul aparaturii si al medicamentelor. Pe de alta parte, Rise of Health expune modul in care a evoluat statistica medicala, spre beneficiul solutionarii diverselor probleme de sanatate.

4.    Muzeul National de Istorie este impresionant. Statui de mari dimensiuni, pe socluri de cristal, flancheaza traseul spre un lift ce te va conduce catre expozitia Power Within, cu zgomote de eruptii vulcanice. Cladirea Waterhouse gazduieste numeroase galerii, fiecare impresionanta in felul ei.

Galeria 33 este cea in care sunt expuse tot felul de taratoare ciudate (gaze, lacuste).

Galeria 32 expune circuitul apei in natura, prin intermediul unui videowall. In sectiunea Ecology, pot fi vizionate prezentari care expun modul in care se interconecteaza mai multe forme de viata.

In galeria 21, sunt expuse mereu popularele schelete de dinozauri. Este, deci, de la sine inteles, faptul ca se bucura de o mare popularitate in randul copiilor. Acestia admira, cu precadere, tabloul animat care infatiseaza 3 exemplare de Deinonychus devorand un Tenotosaurus, cu grohaielile si tipetele specifice. Totul este foarte realist.

5.    Povestea evantaiului incepe in urma cu multi ani. Insa acest accesoriu a devenit cu adevarat popular in secolul XVIII. Cronicarii vremii le considerau veritabile arme de seductie. Doamnele transmiteau mesaje barbatilor prin felul in care il purtau.

Muzeul Evantaielor din Londra se inscrie, cu siguranta, pe un bine meritat loc in topul celor mai excentrice muzee din lume. Este, de altfel, singurul de acest tip de pe mapamond. Cladirea a fost ridicata in 1820 si gazduieste nu mai putin de 2000 de evantaie, multe dintre ele datand din secolul XVII. Cateva evantaie sunt confectionate din materiale semipretioase. Muzeul este deschis si in weekend, asa ca il puteti vizita fara probleme in timpul unui city break, de exemplu.

6.  Muzeul Madame Tussauds este, realmente, un obiectiv de neratat. Este impresionant prin insasi evenimentele la care a fost martor, inca de la infiintare, in 1835. Bombardamentele din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar si un incendiu de proportii in care au fost distruse cateva statui, au fost evenimente cu adevarat marcante.

Faimos multumita figurinelor de ceara pe care le gazduieste, muzeul este vizitat anual de numerosi turisti. Merita sa arunci o privire si in Grand Hall, unde se afla figurine intruchipand capete regale de pe tot Globul, inclusiv cel al Reginei Angliei, Elisabeta a II a.

7.  Muzeul Vrajitoriei se afla in Boscastle, Cornwall. Ofera tuturor celor care ii calca pragul ocazia sa admire o colectie impresionanta de obiecte, documente si artefacte ce vorbesc despre istoria vrajitoriei in Marea Britanie si nu numai. Figurine care infatiseaza vrajitoare moderne ori din perioada medievala, ghiduri illustrate, oglinzi magice, ierburi si potiuni dar si baghete, statuete si papusi, toate pot fi admirate aici. Daca alegi sa vizitezi acest muzeu fascinant, rezerva-ti cateva ore bune, vei avea ce vedea. Fiecare exponat merita atentie.

8.    Muzeul Ashmolean este cel mai vechi muzeu in regim public din Marea Britanie. Cuprinde, printre colectiile sale de valoare inestimabila, numeroase artefacte romane, grecesti si egiptene, toate scoase la lumina in cursul expeditiilor arheologice demarate de catre Universitatea din Oxford. A fost fondat in 1683 si spune tuturor celor care-l viziteaza povestea fascinanta a umanitatii, de la mumiile egiptene, pana la arta contemporana. Este cel mai mare muzeu universitar de pe Glob. Planurile sale au fost concepute de catre arhitectul Charles Robert Cockerell. Constructia a fost inceputa in 1677 si terminata in 1683.

In 2010, mesterul popular Cornel Sitar a facut  o demonstratie in muzeu, cu ocazia expozitiei The Last World of Old Europe, ce s-a dorit a fi o veritabila oglinda a perioadei neo-eneolitica din spatiul carpato-dunarean. La invitatia Muzeului Taranului Roman din capitala, in colaborare cu  Fundatia Ion Ratiu din Marea Britanie, olarul originar din Maramures a facut o demonstratie. In cadrul acesteia, publicul a avut sansa de a vedea tehnica olaritului, veche de mii de ani. In plus, doritorii au putut crea cu mainile lor vase de lut traditionale.

9.    Muzeul de Zoologie al Universitatii din Cambridge functioneaza, din anii 1970, intr-o cladire care pune in valoare comorile pe care le adaposteste. Galeriile au o lungime de 300 metri si cuprind un birou de desen, camera intunecata, camera de preparative, un atelier si diverse laboratoare. Universitatea a imbogatit muzeul prin cumpararea unei impresionante colectii de anatomie. Acesteia i s-au adaugat, ulterior, alte colectii. De altfel, in muzeu se gasesc materiale achizitionate in perioada 1865-1915 din diverse colectii private ori expeditii de la inceput de secol XIX.

Vino aici impreuna cu cei mici. Veti fi cu totii impresionati de un imens schelet de balena, care masoara nu mai putin de 70 m. Sunt expuse, de asemenea si diverse exemplare de pesti, pastrate in solutie de alcool. Merita vazuta si colectia de pasari. Foarte frumoasa!  Schelete ale exemplarelor disparute te fac, parca, sa calatoresti in timp. Colectiile de corali, moluste, dar si alte vietati marine, au darul de a te ajuta sa intelegi mai bine uimitoarea varietate biologica a oceanelor.

10. Daca esti fan al formatiei Beatles, trebuie sa stii ca exista Muzeul Istoriei Beatles din Liverpool. A fost deschis in 1990 iar in ultimii ani s-a extins semnificativ. In prezent, are si o zona special destinata copiilor. Dupa plata biletului, turistii au ocazia, cu ajutorul unui ghid, sa patrunda mai usor in tot ceea ce inseamna universul acestei trupe. Partea turbulenta a istoriei acestei formatii este ocolita cu delicatete, astfel ca nu se va spune nimic despre conflictele interne ori despre problemele cu drogurile. Fanii autentici pot achizitiona de la acest muzeu, suveniruri deosebite. Daca iti doresti, ai sansa sa iti cumperi un bilet combo, ce iti ofera acces la expozitia Elvis&us, care se desfasoara in extensia muzeului. Planifici sa vizitezi muzeul impreuna cu un grup de prieteni? Suna pentru a face o rezervare.

Daca ai ajuns in Marea Britanie, bifeaza cu o vizita macar cateva dintre muzeele de aici. Te vor fascina prin unicitatea lor si vei avea parte de experiente deosebite.


 

 


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare