Top 10 muzee pe care merita sa le vizitezi in Beijing


‘’Lasati China sa doarma, pentru ca atunci cand se va trezi, va zgudui lumea’’, afirma Napoleon, acum mai bine de 200 de ani. Putem spune ca a avut dreptate, dat fiind faptul ca aceasta tara se afla deja pe primul loc in topul economiilor de succes de pe Glob.

China zilelor noastre este o tara de-a dreptul fascinanta si surprinzatoare. Progresul tehnic si obiceiurile stravechi se impletesc armonios aici. Primele mentionari documentare care fac referire la istoria acestei tari dateaza din anul 2200 i.Hr.

Capitala, Beijing, se afla in centrul tarii si este locul puterii in China. Haosul domneste pe strazile acestui oras, in egala masura cu precizia. Denumirea acestui oras s-a schimbat de-a lungul vremii. Beiping, Dadu si Yanjing au fost doar cateva dintre numele sub care era cunoscut acest oras. Daca ti-ai planificat o excursie in China si ai ajuns in Beijing, iata ce muzee sunt demne de vizitat aici:

1. Muzeul Diablo Diablo este numele unui joc a carui contributie la imbunatatirea atentiei si a capacitatilor motorii este de necontestat. Se recomanda copiilor cu varsta minima de 7 ani. Ce presupune? Jucatorul are la dispozitie un fir de ata si doua bete pe care trebuie sa le manevreze pentru a-l mentine pe Diablo. In muzeu se afla nu mai putin de 400 asemenea obiecte iar pasionatii jocului vor putea sa invete si cateva trucuri utile. La sfarsitul fiecarei saptamani, se desfasoara concursuri pentru fiecare nivel.

2. Muzeul de Istorie Naturala este primul de acest tip deschis in China si a fost inaugurat in anul 1959. In prezent, aici se afla si centre de cercetare in domenii precum antropologie, zoologie, paleontologie si botanica. Potii admira sute de mii de artefacte ale unor specii de animale care nu mai exista pe Pamant de foarte multa vreme. Galeria dinozaurilor si a reptilelor se bucura de o popularitate deosebita. Insetatii de cunoastere pot vizita si sectiunea mamiferelor, unde le sunt puse la dispozitie informatii pretioase despre provenienta si felul in care au evoluat nevertebratele de-a lungul timpului.

3. Printre numeroasele obiective turistice in Beijing se numara si Muzeul de Arhitectura Veche. Este primul de acest tip din tara. Aici se afla expozitii, studii si colectii de arhitectura, inclusiv machete, picturi si fotografii, care sunt graitoare in ceea ce priveste parcursul domeniului, inca din cele mai vechi timpuri si pana la finalul dinastiei Qing (1911).

Expozitia dedicata arhitecturii antice este deschisa in interiorul Templului Xiannong. Acesta a fost ridicat in timpul dinastiei Ming, din dorinta de a-l cinsti pe zeul agriculturii.

1. In anul 2015, au fost demarcate lucrarile de constructie ale Muzeului National de Arta al Chinei, respectand planurile lui Jean Nouvel. Stilul arhitectonic este modern si cuprinde, printre altele, o gradina interioara. In 2017, in cadrul muzeului a fost organizata Bienala Internationala de Arta Beijing, editia a VII a. In cadrul acesteia, au participat nu mai putin de 600 de expozanti. Tema abordata a fost Drumul Matasii si civilizatiile lumii. Au fost expuse, in principal, sculpturi si picturi dar au fost acceptate, de asemenea, instalatii si lucrari video. Lista artistilor participanti a fost decisa de catre Comitetul Curatorial.

2. Muzeul National din Beijing este pozitionat cum nu se poate mai sugestiv: in centrul orasului, in Piata Tienanmen, vizavi de Mausoleul Mao Zedong si Sala Oamenilor. Muzeul nu se bucura, insa, de o mare popularitate in randul turistilor straini. Noi iti recomandam, insa, sa-l vizitezi. Nu vei regreta. Colectia pe care o gazduieste cuprinde numeroase piese de ceramica si bronz, dar si figurine elegante din ceara. Un lucru bine de stiut, daca ajungeti aici: nu toate salile sunt deschise simultan, insa se organizeaza simultan expozitii.

In cadrul Programului de Cooperare Culturala intre Guvernul Chinei si cel al Romaniei, desfasurat intre 2013 si 2016, a fost organizata o expozitie. Au putut fi admirate piese foarte importante apartinand perioadei medievale, preistorice si celei clasice dar si arta medievala traditional romaneasca.

 Intr-un top intocmit de TEA/AECOM Theme Index and Museum al celor mai vizitate muzee ale lumii in anul 2015, Muzeul National din Beijing   ocupa un binemeritat loc 2, dupa celebrul Luvru.

3. Muzeul Gradinilor Chinezesti  este un obiectiv deosebit care merita o vizita, daca ai planificat o calatorie in China. Intins pe nu mai putin de 513 hectare, este locul in care imaginatia chinezilor s-a intrecut pe sine. Cladiri si gradini antice la scara naturala, dar si 246 de hectare de luciu de apa: izvoare, cursuri de apa pe acoperisurile cladirilor, bazine cu pesti exotici, cascade si lacuri, toate pot fi admirate aici.

    In 2013, Ratusca Uriasa, creatie a artistului olandez Florentijn Hofman, a deschis activitatile desfasurate inaintea Saptamanii Designului, desfasurata in intervalul 26 septembrie-3 octombrie.

1. In 2014, a fost inaugurat la Beijing Muzeul Madame Tussauds, al 16 lea de acest fel de pe Glob si al treilea din China continentala. Poti vedea aici statuile a numeroase vedete din domeniul muzicii si cinematografiei, cum ar fi Johnny Depp, George Clooney si Madonna. Nu sunt uitate nici personalitatile autohtone, printre care indragitul actor Jackie Chan, dar si Yang Liwei, primul astronaut de origine chineza care a trait fabuloasa experienta a spatiului cosmic.

Marii lideri ai lumii sunt ‘’rasfatati’’ cu o sectiune special dedicata lor. Astfel, figure de ceara precum cea a lui Vladimir Putin, Barack Obama si a Reginei Elisabeta a II a isi asteapta vizitatorii.

2. Muzeul Trandafirilor

Trandafirii sunt caracterizati de gingasie si frumusete. Legenda spune ca spinii aceste flori au aparut atunci cand Cupidon a lovit-o, fara sa vrea, cu o sageata. Este absolut imposibil sa rezisti farmecului trandafirilor.  Au fost plantati in gradini de pe teritoriul Chinei cu peste 500 de ani inaintea erei noastre. Numeroase sortimente ale acestei flori au fost vandute in intreaga lu,e, inca din cele mai vechi timpuri.

Este, deci, de la sine inteles faptul ca merita sa aiba un muzeu care sa le fie dedicat. Acesta a fost inaugurat in 2016. Cladirea este de-a dreptul impresionanta. Este pozitionata intr-un parc in care sunt expuse nu mai putin de 2000 de specii de trandafiri. Fatada, confectionata din otel inoxidabil, este bogata in modele cu trandafiri, specific chinezesti. Se creaza, astfel, un efect armonios de umbre si lumini. Guvernul chinez a oferit sprijin in mod direct pentru ca aceasta cladire sa devina ceea ce este astazi.

Vizitatorii pot afla detalii pretioase despre cultura si istoria cultivarii trandafirilor pe teritoriul Chinei, inca din secolul al XI lea i.Hr.

O vizita aici iti ofera ocazia sa admiri si lucrari realizate din petale de trandafiri. Acestea sunt organizate pe categorii de varsta, de la cei aflati inca pe bancile scolii, pana la tineri si persoane in varsta. Daca te-ai hotarat sa vizitezi Beijing, trebuie sa fii generos cu timpul si sa-i acorzi acestui obiectiv o zi intreaga. Nu vei regreta.

1. Muzeul Militar a fost ridicat in 1959 si este un obiectiv turistic impunator, care se intinde pe o suprafata impresionanta de 94.000 m² si 7 nivele. Peste jumatate din cele 22 de sali pe care le are, vorbesc despre cultura si istoria armatei chineze. Are impusa o limita de maxim 30.000 de vizitatori in fiecare zi, asa ca rezerva-ti suficient timp, daca nu vrei sa ratezi detalii cu adevarat interesante. Care sunt cele mai fascinante expozitii? Cea a razboaielor antice, cea care vorbeste despre revolutia agrara dar si cea dedicata razboiului civil chinez.

In 2017, s-au aniversat 90 de ani de la nasterea Armatei Populare de Eliberare, prilej cu care, in cadrul muzeului a fost organizata o expozitie. Arme grele si usoare, documente si imagini dar si cateva dispozitive de zbor au oferit vizitatorilor ocazia unei veritabile calatorii in timp. Expozitia aduce in atentie momente din trecut si modul in care armata a contribuit la nasterea Noii Chine si la dezvoltarea unor ample proiecte economice ale acesteia. Nu au fost uitati nici liderii chinezi, de la Generalul Zhu De, pana la presedintele Xi Jinping.

2. Muzeul Palatului descrie o suprafata care se afla in afara zonelor in care le este permis accesul oamenilor de rand. A fost restaurat si infrumusetat, inca de pe vremea dinastiei Ming. De altfel, mormintele acesteia se afla tot in capitala Chinei si reprezinta un obiectiv turistic deosebit de important si impresionant, in acelasi timp. Arhitectura imperiala chineza isi dezvaluie intreaga frumusete aici. Complexul este alcatuit dintr-o serie de sali si cladiri, separate de trecatori, asemenea unui oras de mici dimensiuni.

Cele mai mari cladiri ale Chinei au fost ridicate pentru folosul imparatilor. Tendinta arhitecturii chineze a fost aceea de a explora la maxim planul orizontal, in detrimentul verticalitatii. In consecinta, cladirile acestui palat nu sunt foarte inalte.

Initial, pentru aceasta constructie s-a folosit lemn insa focul a mistuit, de-a lungul timpului, mare parte din ea. Intregul complex labirintic a fost aproape dezmembrat in perioada Revolutiei Culturale. A fost insa salvat de la distrugere prin eforturile premierului Zhou Enlai.

Beijing este un oras de care iti va fi foarte usor sa te indragostesti. Este locul perfect pentru o prima vacanta pe continentul asiatic.SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare