Top 10 obiective de vizitat in Roma


Italia este tara in care se afla numeroase capodopere din domeniul arhitecturii, al literaturii si al artei. Rafinate colectii de moda, o bucatarie de o finete deosebita dar si peisaje de o frumusete unica pe continentul european, sunt doar cateva dintre numeroasele motive de mandrie pentru italieni.

Roma reprezinta, indubitabil, un oras fara pereche. Multitudinea de bogatii arhitectonice, atat instorice, cat si artistice, reprezinta cea mai buna carte de vizita a capitalei Italiei. Daca te-ai hotarat sa vizitezi acest oras, pune-ti in bagaj o harta si porneste increzator la drum. Nu-ti va fi greu sa te orientezi.

Din lista cu cele mai importante muzee de pe Glob, nu puteau sa lipseasca Muzeele Vaticanului. Aici se afla numeroase sculpture clasice, de o valoare inestimabila. Cele mai multe sunt expuse la Muzeul Pio Clementino, care a fost ridicat in sexolul al XVII lea, de catre Papa Pius al VI lea. Cele mai remarcabile exponate ale muzeului pot fi admirate in Curtea Octogonala. Celebra Laocoön, sculptata in anul 50 in insula Rhodos a fost scoasa la lumina zilei, in apropierea Colosseumului, in anul 1506. Aceasta lucrare are o influenta majora asupra artei renascentiste.

Daca ti-ai planificat vacanta la Roma, nu rata o vizita la Colosseum. Este o cladire impresionanta, care s-a incapatanat sa supravietuiasca vitregiilor vremii. In urma cu o buna bucata de timp, aici aveau loc luptele gladiatorilor. O celebra profetie suna cam asa:’’ Atata timp cat Colosseumul este in picioare, Roma va rezista’’. Acest impresionant edificiu a fost ridicat din dorinta imparatului  Vespasian in anul 70 iar constructia a fost continuata de catre Titus, fiul acestuia. Aici aveau loc si intreceri care mai de care mai ingenioase si sinistre, totodata. Animale, femei si barbati duceau o lupta inegala iar spectatorii pariau pe rezultat. Supravietuitorii sfarseau decapitati. Este lesne de inteles de ce anume Colosseumul are un bine meritat loc pe lista obiectivelor demne de vizitat in Roma. Atrage in fiecare an nu mai putin de 6 milioane de turisti. Cei cu adevarat fascinati de acest monument au sansa de a urma un curs de formare a gladiatorului din Roma antica, in programul ‘’Gladiator pentru o zi’’

Forumul Roman a fost, vreme de aproape un mileniu, inima Romai antice si creierul unui imperiu, a carui intindere cuprindea aproape toate teritoriile de pe continentul european. In prezent, doar cateva ruine amintesc de grandoarea pe care acest loc a avut-o odinioara. Este genul de obiectiv care merita din plin sa fie vizitat cu un ghid local. De ce? Ghizii italieni ambulanti sunt foarte dedicati si va vor expune povestea acestui monument cu multa inflacarare dar si cu desene care reconstituie imaginea pietrelor aflate la pamant. Astfel, Forumul Roman se trezeste la viata.


La inceput, forumul era o vale mlastinoasa cuprinsa intre Colina Palatina si dealul Capitoliului. Primele monumente au fost, cel mai probabil, ridicate in secolul al VII lea i.Hr., in perioada domniei primilor regi etrusci. Prosperitatea imperiului a atras, dupa sine, capacitatea forumului de a ingloba o paleta ampla de structuri: de la viata civica pana la cea politica si religioasa. In Evul Mediu, aceasta cladire a cazut prada numeroaselor furturi masive de piatra.

Forumul a intrat in declin dupa caderea Imperiului Roman.

Capela Sixtina este cea mai renumita capodopera artistica. A fost ridicata in anul 1475, pentru Papa Sixtus al IV lea. Plafonul edificiului a fost decorat intre anii 1508-1512, de catre Michelangelo, care a depus eforturi considerabile si a indurat temperaturi extreme dar si pozitii chinuitoare. Mai mult de 3000 de personaje sunt prezente in cele 9 scenele principale pictate: Betia lui Noe, Potopul, Jertfa lui Noe, Izgonirea din Rai, Crearea Evei, Crearea lui Adam, Separarea pamantului de ape, Crearea soarelui, a lunii si a planetelor, Separarea luminii de intuneric.


Fontana di Trevi este, indiscutabil, cea mai frumoasa fantana din Roma. Are in centru figura lui Neptun, zeul marilor. Aceasta este flancata de tritoni calare si simbolizeaza, in partea stanga, o mare furtunoasa iar in dreapta, o mare linistita. Statuile aflate in nisele din spatele lui Neptun reprezinta Abundenta si Sanatatea iar cele de pe frontonul fantanii, cele patru anotimpuri si darurile acestora.


Ce vizitam in Roma? Iata o intrebare care se afla pe buzele oricarui turist aflat pentru prima data in vacanta in capitala Italiei. Basilica di San Pietro impresioneaza pe oricine are ocazia sa o viziteze. Poate gazdui nu mai putin de 60.000 de oameni si este, pe buna dreptate inima romano-catolicismului. Serveste drept punct de plecare pentru numeroase pelerinaje. Se crede ca Petru, primul papa, isi doarme somnul de veci aici, dupa crucificarea sa, in Gradinile Imperiale, in anul 64 ori 67.

Cand pasesti in acest lacas de cult, primul lucru care te impresioneaza sunt cascadele de marmura, numeroasele decoratiuni in stil baroc dar si cavourile sobre. Bolta altarului este o piesa creata de Bernini, care a folosit bronz topit provenit de la anticul atrium al Pantheonului.

In catedrala se afla si mormanul papei Urban al VIII lea (1647), realizat de catre Guglielmo della Porta. De neratat este si statueta din bronz a Sfantului Petru. Piciorul acesteia este mangaiat de milioane de oameni, de cand Papa Pius al IX lea a acordat 50 de ani de indulgenta celor care vor saruta piciorul dupa confesiune.

Panteonul Dupa frumusetea romantic, insa grav avariata a Forumului Roman, grandoarea Panteonului este emblem orasului vechi. Pozitionat in zona centrala, este extrem de accesibil turistilor. Imparatul Hadrian a finalizat aceasta impresionanta cladire in anul 128, cel mai probabil, dupa schitele proprii. In anul 609, a fost transformata in biserica. In zilele noastre, exteriorul si interiorul pastreaza aspectul de secol al II lea. De-a lungul peretilor, se afla mormintele unor personalitati marcante, precum pictorul Rafael si doi regi italieni, Victor Emanuel I si Umberto I. Cupola este o veritabila capodopera inginereasca. Ochiul acesteia, gaura din mijloc ce se deschide spre cer, are atat un scop practic (ajuta la iluminarea interioara), cat si unul spiritual, oferind celor prezenti in temple o contemplare directa a cerurilor.


Piazza di Spagna impreuna cu Treptele Spaniole resprezita unul dintre punctele forte ale capitalei Italiei din punct de vedere turistic. Atat piata, cat si celebrele trepte, si-au primit numele de la Palazzo Spagna, ridicat in 1622 si folosit drept resedinta a ambasadorului spaniol la Sfantul Scaun. Piata este renumita in prezent pentru numeroasele monumente. Poetul romantic englez John Keats a venit in Roma in 1821 in cautarea unui leac pentru tuberculoza de care suferea. Acesta a murit intr-o casa de langa Treptele Spaniole. Astazi, aici se afla un muzeu interesant dedicat lui dar si altor figuri importante ale secolului XIX, precum Shelley.


In acesta piata, pe o colina, se afla si biserica franceza Trinita dei Monti. Aceasta a fost finalizata de catre Papa Sistus al V lea, in 1585. In fata acesteia, poate fi admirat un obelisc pe care urma sa fie asezata statuia lui Lodovic al XIV lea. Papalitatea insa a respins aceasta idee.

Palazzo Barberini se mandreste cu o genealogie remarcabila. A fost proiectati de catre arhitecti renumiti: Bernini, Carlo Moderano si Borromini. Astazi, aici se afla Galeria Nationala de Arta Antica, parte componenta a colectiei nationale de arta. Daca vei vizita acest palat, vei fi fermecat de incaperile labirintice, apartamentele grandioase si scarile curbe.


Gran Salone este o incapere ce are pe plafon o fresca de o frumusete rara. Aceasta a fost pictata de Pietro da Cortona si infatiseaza ‘’alegoria providentei divine’’.

Palatul a fost vandut de catre familia Barberini in 1949 iar la scurt timp, a fost transformat in muzeu. Cele  zece sali ale acestuia au o organizare tematica: Rafael si epoca acestuia, manierismul florentin, picture emiliana, Caravaggio si sala venetiana.

Palazzo Doria Pamphilj apartine inca descendentilor acestei familii, una dintre cele mai renumite de origine patriciana din epoca medievala. O parte a palatului gazduieste colectia privata de arta a familiei, Aceasta a fost conceputa de Papa Inocentiu al X lea, membru al dinastiei Pamphilj si imbogatita de catre descendentii familiei. Multe lucrari merita sa fie vazute aici. Cum ar fi, faimosul portret al lui Inocentiu al X lea (1650), pictat de Velazquez. Despre acesta, se spune ca insusi Papa Inocentiu a exclamat ‘’prea adevarat, prea adevarat’’, atunci cand l-a vazut. Colectia de arta cuprinde peste 1000 de camere iar numeroase avutii se afla in Patrimoniul UNESCO. Doar o parte din palat este deschisa vizitatorilor, cealalta fiind resedinta urmasilor familiei Doria Pamphilj.


Roma este un oras foarte viu, colorat , in care buna dispozitie se simte din plin. Oamenii sunt ospitalieri si, cu siguranta, iti vei dori sa te intorci aici. Daca vrei sa vizitezi capitala Italiei, achizitioneaza cardul Roma Pass. Acesta iti va oferi acces la harta orasului, intrare gratuita la doua obiective si reduceri la restul, precum si trei zile te transport pentru toate mijloacele din oras. O varianta foarte folositoare daca vii in Roma pentru un city break, insa nu numai.

Nu uita: cheia pentru o vacanta reusita la Roma este informarea. Asa ca,aduna cat mai multe detalii despre aspectele importante ale acestei destinatii. Nu vei regreta!


SOURCE AND TAGS