Cel mai scump oras din lume


Poti sa ghicesti care este?

The Economist Intelligence Unit tocmai a lansat clasamentul anual al celor mai scumpe 10 orase din lume. Luand in considerare 400 de preturi la peste 160 de produse si servicii din 133 de orase, studiul a aratat ca pentru al treilea an consecutiv, Singapore este cel mai scump oras din lume.

Este urmat indeaproape de “orasul bancar” Zurich si de Hong Kong, care a avansat cu 7 locuri in clasament in ultimele 12 luni. Geneva, Paris, Londra, New York, Copenhaga, Los Angeles si Seul completeaza topul celor mai scumpe 10 orase din lume.

In evaluarea sa, studiul costului vietii la nivel mondial, care este lansat de doua ori pe an de catre EIU, compara preturile pentru tot ce tine de viata cotidiana, indepand cu mancare si bautura si continuand cu imbracaminte, obiecte de uz casnic sau pentru uz personal, dar fara a scapa din vedere chiria, transportul, utilitatile, invatamantul sau divertismentul. In total mai mult de 50.000 de preturi individuale sunt colectate si luate in calcul in cadrul acestui studiu.

Raportul arata ca o importanta majora in clasarea orasului Singapore pe primul loc il are costul ridicat al transportului si al utilitatilor, ambele avand efect si asupra turistilor din cauza costurilor crescute ale serviciilor de cazare si al preturilor mari pentru transportul public (costul transportului public in Singapore este de 2,7 ori mai mare decat in New York).

Singapore nu este, totusi, cel mai scump oras in toate privintele. Turistii pasionati de gastronomie care viziteaza orasul in timpul faimosului eveniment dedicate bucatariei - Epicurean market - vor fi incantati sa afle ca alimentele de baza sunt mai ieftine decat in tarile asiatice din vecinatate.

In timp ce Asia a dat trei din cele mai scumpe orase din lume, India are in clasament patru dintre cele mai ieftine orase, incluzand aici New Delhi, Mumbai, Bangalore si Chennai. Cel mai ieftin oras din lume, numarul 133 in clasamentul celor de la EIU, este orasul Lusaka din Zambria, asta inseamna ca este timpul sa planificati un safari aici .

Cele mai scumpe 10 orase din lume:
2. Zurich, Elvetia
2. Hong Kong, Hong Kong
4. Geneva, Elvetia
5. Paris, Franta
6. Londra, Anglia
7. New York, SUA
8. Copenhaga, Danemarca
9. Seoul, Corea de Sud
10. Los Angeles, SUA

Cele mai ieftine 10 orase din lume:
124. Damasc, Syria
124. Caracas, Venezuela
126. New Delhi, India
127. Almaty, Kazakhstan
127. Algiers, Algeria
127. Chennai, India
127. Karachi, Pakistan
131. Mumbai, India
132. Bangalore, India
133. Lusaka, ZambiaSOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare