Insulele Prinților, la o aruncătură de ancoră de Istanbul


Chiar când credeai că nu mai ai ce să vezi în Istanbul, se conturează în depărtare Insulele Prinților. Și uite că ai găsit refugiul perfect pentru o excursie de-o zi din orașul de pe două continente.

Insulele Prinților (sau Adalan, cum mai este numit arhipelagul) sunt 9 la număr, fiind la doar o oră și jumătate de navigat cu feribotul de la Istanbul, pe Marea Marmara. Trebuie să fii pregătit să renunți la forfota metropolei, căci insulele sunt extrem de liniștite, pline verdeață și cu peisaje superbe.

Büyükada, cea mai mare dintre cele nouă insule, dintre care doar șase sunt locuite.

Deși se spune că accesul mașinilor este strict interzis aici, am văzut câteva autovehicule aparținând administrației locale. Dar să nu fim cârcotași, căci, în rest, trăsurile și bicicletele domină categoric. Ah, da…și mersul pe jos, pentru cei mai sprinteni dintre călători.

Büyükada a fost de-a lungul secolelor loc de exil pentru prinții bizantini și prințesele rătăcite, pentru trădători și cadâne rămase pe dinafară după desființarea haremului. Încă din perioada otomană, cei cu averi greu de estimat își construiau case de vacanță opulente aici. Odată ce începi să descoperi insula, vei avea impresia că ai intrat într-o capsulă a timpului unde totul s-a păstrat intact. Plimbându-te cu trăsura printre casele din lemn în stil colonial, e posibil să uiți de inbox-ul plin cu mail-uri enervante și să începi să te crezi descendentul unui sultan.

Cum cobori de pe ferry, n-o să prea ți se pară că ai lăsat în urmă agitația din Istanbul. Dar, wait for it. Zona portului e plină cu restaurante, terase, magazine cu suveniruri, vânzători stradali și culoare. Curând urmează și liniștea, dar acum e momentul perfect să savurezi o dondurma (înghețată turcească), pe care o vei găsi în zeci de sortimente.

Apoi vei da peste stația de trăsuri, de unde te poți imbarca pentru un tur al insulei. În funcție de lungimea traseului, poți plăti între 15 și 75 de lire turcești. Știu, sună foarte romantic. Dar trebuie să te previn că nu miroase chiar a petale de trandafir, cu atâția căluți prin preajmă.

Zona cu căsuțele din lemn în stil colonial este highlight-ul insulei. Mie mi-a plăcut la nebunie să admir arhitectura deosebită, culorile diverse, florile de pretutindeni și să mai trag cu ochiul în câte o curte.

La un moment dat, vei ajunge la Luna Park, unde există o altă stație de trăsuri. De aici, poți să iei un suvenir în valiză sau poți bea ceva la terasa din apropiere.

Dar cel mai important obiectiv turistic din zonă este Aya Yorgi, mânăstirea ortodoxă cu hramul Sfântului Gheorghe. Nu-i așa că este interesat ca, printre atâtea moschei, să existe și un lăcaș sfânt creștin-ortodox? De aici nu poți urca decât pe jos sau cu bicicleta, pe un traseu de aproape un kilometru. Însă este destul de înclinat și durează cam 15-20 de minute. Nu cred că va fi ușor și nici plăcut, dacă ești o persoană ceva mai sedentară. Dar te asigur că merită efortul uan handrid părsent. Panorama asupra Istanbulului este minunată!

Cum ajungi în Büyükada

Simplu! Insulele parcă sunt mai degrabă un cartier al Istanbulului, așa că se ajunge cu mijlocul de transport în comun, adică cu feribotul. Te îmbarci de la Kabataș și într-o oră și jumătate vezi care-i treaba cu prinții și cu insula. Prețul biletului este de 3,85 TL pe sens sau doar 2,85 TL, dacă ai card de transport și este al doilea mijloc folosit în decurs de două ore. Dar ai grijă să ajungi mai devreme, pentru că feribotul este extrem de aglomerat, dat fiind faptul că insulele nu sunt chiar o oază secretă. Dimpotrivă, locuitorii Istanbulului aleg weekend de weekend să se relaxeze în Adalan. În număr foarte mare!

Călătoria cu feribotul va fi o experiență plăcută, de asemenea, pentru că vei lăsa Istanbulul în urmă și te vei bucura de profilul inedit al orașului. În timp ce hrănești niște pescăruși simpatici!

Concluzia? Dacă city break-ul tău la Istanbul nu este contra cronometru, Büyükada ar fi o modalitate tare frumoasă de a umple o zi din vacanța cu iz de rodie, castane coapte, rahat și ceai.

 

Sursa aiciSOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare