Las Ramblas - cartea de vizita a Barcelonei


Din Piata Catalunya si pana la malul Mediteranei, linia dreapta a bulevardului Las Ramblas croieste drum liber prin inima orasului. Aceasta artera larga arata intotdeauna directia principala-marea albastra a Barcelonei.
Catalanii au asezat statuia lui Columb chiar acolo unde Las Ramblas ajunge in port, ca sa le aminteasca permanent de spiritul cutezator al acestei metropole.
Desi capitala Cataloniei e brazdata de multe strazi largi, unele de-a dreptul spectaculoase, Las Ramblas ramane bulevardul preferat al barcelonezilor si al turistilor.
Un aer de vacanta pluteste printre frunzele copacilor inalti si peste scuarul animat, bucurand inimile trecatorilor.
Intr-o descriere simpla a bulevardului Las Ramblas ar intra cateva imagini: un spatiu pietonal umbrit de cele doua siruri marginase de copaci, doua benzi de circulatie laterale, aglomerate mai tot timpul, pe fiecare parte restaurante, magazine, palate, teatre, locatii rezervate artelor, librarii, cafenele, hoteluri si tot ce ar mai putea atrage privirile si interesul trecatorilor.
Atmosfera speciala de pe Las Ramblas e data de chioscurile cu suveniruri, magazinele cu flori, terasele restaurantelor, artistii ambulanti si picturile multicolore din zona pietonala de mijloc.
Putinele banci ale scuarului sunt ocupate mai tot timpul de turistii si localnicii dornici de o scurta pauza in care sa admire intr-o parte deschiderea larga a pietei centrale si in cealalta buticurile asaltate de cumparatori. Rambla are efectul unui magnet asupra turistilor datorita faptului ca aici poti gasi aproape orice, iar intre cumparaturi te poti relaxa admirand giumbuslucurile comediantilor deghizati de pe strada.
La capatul celebrului bulevard Las Ramblas, statuia lui Cristofor Columb anunta intrarea in Port Vell, zona portuara cea mai importanta, rezervata yahturilor de lux, restaurantelor cu specific pescaresc si tarmului cu nisip fin. Pulsul orasului Barcelona se simte aici cel mai bine: puternic, energic, cu arome marine.
La Rambla de Mar, podul mobil din lemn care duce pietonii spre spatiul comercial al portului modern, lungeste Las Ramblas spre mare. De la un capat spre celalalt, din Piata Catalunya si pana la monumentul lui Columb, bulevardul trece neobosit prin viata barcelonezilor si prin vacantele insorite ale calatorilor.SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare