Mancaruri si bauturi traditionale in Porto


In ultima perioada, Portugalia se bucura de o tot mai mare popularitate in randul turistilor europeni. Motivele sunt multe: preturi de bun simt, peisaje care iti taie efectiv respiratia si oameni foarte primitori si calzi.

Daca ai ales Porto ca destinatie de vacanta, cu siguranta nu veti rezista tentatiei de a vizita galeriile de arta si expozitiile artistilor de aici. Asa ca, dupa atata mers, urcat si coborat strazi foarte inguste, cu siguranta ti se va face foame.

Porto reprezinta, fara doar si poate, o destinatie preferata de catre turistii care isi doresc sa guste din preparatele culinare traditionale. Predomina mancarurile din peste si produse marine. Fructele de mare sunt foarte iubite aici. Localnicii savureaza cu placere, insa si vestita tocana de burta. Asa ca, in cazul in care va  stiti un pofticios cu acte in regula, nu trebuie sa ratati specificul culinar local.

Populatia Portugaliei si, deci, locuitorii din Porto, nu pun foarte mare pret pe cultul servitului mesei, asa cum se intampla in alte tari. Micul dejun este foarte simplu, adesea compus din cafea si un produs de patiserie. Pranzul si cina se servesc la ore tarzii.

Daca tot ai ajuns in Porto, nu poti rata ocazia sa savurezi vestitul vin de Porto, o bautura care si-a castigat faima in toata lumea. Si pentru ca ti-am trezit interesul, ne-am gandit ca e cazul sa-ti facem pofta de-a binelea. Iata niste specialitati ale locului, bune de te lingi pe degete:

  • Tripas este un preparat emblematic pentru bucataria locala. Este o tocana de burta si multe alte ingrediente precum carnati, fasole si diverse condimente.
  • Bacalhau este o specialitate din cod uscat si sarat, pestele vedeta al regiunii. Acesta poate fi gatit in mai multe feluri, toate deosebit de delicioase. Trebuie sa gusti macar unul, inainte de a pleca din Porto. Despre cod, portughezii spun ca poate fi gatit in 365 de feluri. Fiecare zi vine cu o reteta noua.
  • Caldeirada este un alt preparat traditional, facut din legume, fructe de mare si diverse soiuri de peste. Condimentele sunt cele care desavarsesc acest preparat. Se foloseste din plin usturoi, dar si ghimbir, piper negru si ardei iute.
  • Nu rata nici Francesinha, un sandwich mare alcatuit din felii de paine, umplutura precum friptura de vita, sunca ori carnati, alaturi de o felie de cascaval. Daca deja ti-a lasat gura apa si nu esti genul care numara caloriile consumate, trebuie sa stii ca il poti savura alaturi de o portie de cartofi prajiti.

Spre deosebire de bucataria romaneasca traditionala, cea portugheza si, implicit, cea portucala, nu pun mare pret pe carnea de porc. Se consuma insa cu placere carne de vita, pui si mai ales, peste.

Daca ai posibilitatea sa alegi, incearca sa ajungi in Porto in luna iulie. Atunci are loc un festival pescaresc, pe durata caruia localnicii gatesc pestele chiar in fata doritorilor pofticiosi.

O experienta completa in Porto inseamna si gustarea preparatelor traditionale. Asa ca, in timpul vacantei aici, bucura-ti simturile cu mancarurile specifice.



SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare