Obiceiuri cu ocazia carnavalului de la Venetia


Carnavalul de la Venetia si-a castigat, pe buna dreptate, un loc fruntas in topul celor mai impresionante manifestari culturale de pe continentul European. Drept urmare, acesta reuneste, in fiecare an, sute de mii de vizitatori, fascinati de grandoarea evenimentului. Buna dispozitie, dans, muzica, parade fastuoase, costume si masti colorate, toate se regasesc la carnaval.

A fost sarbatorit pentru prima data in 1296 si se suprapune cu Ziua Indragostitilor. Cu toate acestea, a fost scos in afara cadrului legal pentru mai bine de 180 de ani. Este ocazia ideala, daca sunteti un romantic incurabil si vreti sa petreceti un weekend la Venetia, alaturi de persoana iubita.

Carnavalul marcheaza inceputul primaverii. Traditia mastilor isi are originea in primele editii iar mesajul pe care il transmite este unul foarte puternic: sub o masca, totul devine realizabil iar diferentele dintre clasele sociale dispar in totalitate.

In secolul al XVIII lea, carnavalul se bucura de o mare popularitate. In acea perioada, tineri originari din Europa, posesori ai unor resurse financiare generoase, veneau sa se distreze la Venetia.

Carnavalul impleteste, cu foarte mult bun gust, istoria, distractia si traditia. Daca aveti ocazia, planificati-va vacanta in Venetia in aceasta perioada. Nu veti regreta.

Trebuie sa stiti ca data carnavalului nu este fixa, ci variaza in functie de Paste. Insa, cel mai adesea, se organizeaza in lunile februarie si martie.

Mastile fac festivalul sa fie unic. Ele pot intruchipa personaje din Commedia dell’ arte ori pot fi, pur si simplu, stralucitoare si colorate. In trecut, masca era un veritabil aliat al celor infideli si, in acelasi timp, permitea ca interactiunea dintre oameni sa fie mai usoara. De altfel, forma mastii varia in functie de ocupatia purtatorului. Barierele de comunicare erau astfel cu usurinta depasite. Atmosfera este intregita de focuri de artificii, sali de bal, muzica de viori si costume de epoca.

De altfel, un moment foarte asteptat al carnavalului este concursul de masti. Din juriu fac parte celebrii designeri de renume international.

Cea mai populara deghizare este ‘’Bauta’’, o masca de culoare alba si cu nasul inconvoiat. Aceasta este completata de o palarie cu 3 colturi si o pelerina neagra. Pe vremuri, costumele care se poarta la carnaval erau cusute manual si considerate, pe buna dreptate, veritabile opera de arta. O adevarata industrie s-a dezvoltat in jurul lor astazi. Exista magazine care le vand, dar si centre de inchiriere.

Masti venetiene se confectioneaza si in tara noastra. Mai exact, intr-un atelier din Buzau. Acestea sunt vandute cu preturi care pleaca de la 20 de euro, putand sa ajunga pana la 150 de euro, in functie de design si de materialele folosite.

In 2017, cu ocazia carnavalului, s-au organizat peste 150 de evenimente, manifestari artistice dedicate tuturor iubitorilor de frumos. Evenimentul a fost dedicat vanitatii, in toate variantele sale.

Carnavalul de la Venetia este o experienta care merita traita macar o data in viata. Va va bucura, cu siguranta, abundenta de arta, de bun gust. Evenimentul este, indiscutabil, o oda inchinata frumosului.SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare