Turismul balnear in statiuni mai putin cunoscute din Romania


Oamenii au cautat, inca din cele mai vechi timpuri, sa-si imbunatateasca, pe cat se poate, calitatea vietii si starea de sanatate. Caile sunt care mai de care mai variate iar fiecare popor a avut metodele sale, care s-au bucurat de succes si in randul altor natiuni.

Turismul balenar se bucura de o mare popularitate in intreaga lume. Medicina balneara se dezvolta intr-un ritm ametitor, in acelasi timp cu dezvoltarea economica si sociala.

Multumita amplasarii geografice, Romania detine multi factori de cura: lacuri terapeutice (in multe zone ale tarii), ape minerale, mofete si namoluri.

Tursitii straini care in anii ’70-’80 isi petreceau vacantele pe litoralul romanesc, se intorc astazi, pentru ca timpul nu iarta pe nimeni, in tara noastra. De data aceasta, insa, prefera statiuni precum Sovata, Baile Felix sau Govora. Aici, isi pot trata o serie de afectiuni care apar odata cu inaintarea in varsta.

Nu a gandit Murphy legi pentru turism, insa daca ar fi facut-o, una dintre ele ar fi sunat cam asa: ”Nu te promovezi, esti inexistent”. Iar regula aceasta se aplica si in domeniul turismului balnear. De vreme ce pe teritoriul tarii noastre se afla nu mai putin de o tremie dintre izvoarele minerale si termale de pe continentul european, este lesne de inteles faptul ca turismul balnear ar merita sa se bucure de o promovare mai pregnanta, daca nu chiar agresiva.

Anul trecut, Guvernul Romaniei a adoptat, la initiativa Ministerului Turismului, o strategie cu privire la dezvoltarea turismului balnear. In lista de obiective se afla, printre altele, imbunatatirea sectorului de wellness, care castiga tot mai multi adepti in fiecare an. Strategia merita toate eforturile, daca ne gandim la faptul ca acest sector de turism este profitabil timp de 365 de zile pe an.

Borsec este o statiune cunoscuta si sub numele de “Perla Carpatilor”. O gasim pozitionata in Carpatii Orientali, mai exact in depresiunea cu acelasi nume, aflata la poalele Muntilor Giurgeului. Este faimoasa pentru izvoarele cu ape minerale, pentru peisajele cu care isi incanta vizitatorii, dar si pentru numeroasele variante de petrecere a timpului liber pe care le ofera: bai cu ape terapeutice, trasee montane, catarari pe munte. In timpul sezonului rece, sunteti asteptati la sanius si schi.

Baile cu ape minerale din statiune si-au castigat renumele multumita efectului benefic pe care il au asupra sanatatii. De altfel, calitatile lor sunt recunoscute pe plan international. Iata pentru ce categorii de afectiuni se poate face tratament intern cu apele din statiune:

 • Boli ale cailor urinare si ale rinichilor: litiaze urinare acide, sechele dupa diverse interventii chirurgicale, cistite cronice;
 • Boli de nutritie: diabet de tip II; 
 • Boli ale sistemului digestiv: colite de fermentatie, gastrite cronice, enterocolite si enterite;

Tratamentul extern cu aceste ape este deosebit de util in ameliorarea afectiunilor precum hipertensiunea arteriala si diverse miocardite cronice.

Daca ai optat pentru o saptamana de refacere la Pucioasa, ai tras lozul castigator.

In anul 2017, localitatea si-a recastigat statutul de statiune de interes national pe care il pierduse cu 16 ani in urma, atunci cand a fost inchisa baza de tratament din oras. Este un oras pe care il gasim in judetul Dambovita, cunoscut in vechime sud denumirea Podurile. Cea dintai mentionare scriptica a noii localitati dateaza din anul 1649.

Cei mai importanti factori de cura din acesta regiune sunt: apele minerale sodice clorurate, sulfuroase, bicarbonatate, calcice si sulfurate, dar si climatul deosebit de placut din verile racoroase.

Indicatiile terapeutice ale acestei zone sunt:

 • Afectiunile dermatologice;
 • Afectiuni respiratorii;
 • Afectiuni ORL;
 • Afectiuni reumatismale ale aparatului locomotor de tip post-traumatic, inflamator, post-operator si degenerative.

Tipurile de proceduri care pot fi practicate in aceasta statiune sunt: kinetoterapia, termoterapia, electroterapie, aerosoli, inhalatii, bai de plante si cu ape minerale dar si impachetari cu parafina.

O alta varianta deosebit de utila este si daca alegi tratament balnear in Eforie Nord. Este o statiune pe care o gasim chiar la malul Marii Negre, la o distanta de doar 14 km de Constanta. Factorii naturali de cura din aceasta zona sunt: apa sarata si namolul sapropelic a lacului Techirghiol, clima marina si apa sarata a marii.

Aceasta statiune este locul potrivit daca va doriti sa tratati afectiuni precum cele:

 • Dermatologice;
 • Respiratorii;
 • Ginecologice (insuficienta ovariana, sterilitate secundara, cervicita cronica);
 • Ale sistemului nervos periferic (sechele ale poliomielitei, pareza a membrelor);
 • Degenerative (spondiliza lombara, dorsala sau cervicala).

Ocna Sugatag este o alta zona care se mandreste cu un peisaj de vis. O gasim la poalele muntilor Gutai. Potentialul turistic al acestei statiuni este unul urias. Prima atestare documentara dateaza din anul 1355 iar potrivit documentelor, populatia se indeletnicea cu prelucrarea sarii inca din cele mai vechi timpuri. La inceput de secol XX, prin surparea galeriei de sare, a luat nastere un ochi de apa sarata si calda. Ulterior,  odata cu prabusirea tavanului unei mine, s-au creat lacuri cu apa sarata.

In perioada comunista, statiunea era foarte renumita. In baza de tratament de aici, infiintata in anul 1972, se amelioreaza cu succes afectiuni precum cele reumatismale degenerative, cele neurologice periferice dar si cele ginecologice. De asemenea, aici se poate face si hidroterapie, aerohelioterapie, termoterapie, electroterapie si masaj medical. Se poate opta si pentru impachetari si bai calde cu namol, cataplasme cu namol rece si cure interne cu ape minerale. Nu mai putin de 50.000 de turisti vin in Ocna Sugatag in fiecare an.


Amara este un alt reper pe harta locurilor cu proprietati vindecatoare din tara noastra. Orasul se gaseste la o distanta de 9km de Slobozia. Verile sunt calduroase aici iar iernile sunt reci.

Cea dintai atestare documentara a acestei localitati dateaza din timpul domnitorului Matei Basarab. P. Poni este cel care a facut primele analize chimice ale apei lacului de aici, in anul 1887. 9 ani mai tarziu, autoritatile judetene au decis infiintarea unui serviciu al bailor.

In aceasta statiune, se trateaza afectiuni precum cele reumatismale degenerative, ginecologice si diverse boli associate (profesionale, endocrine, dermatologice si urologice).

Pasii ne poarta astazi si la Buzias. Legendele povestesc ca un ciobanas care isi pazea oile in jurul unui izvor din aceste locuri, a auzit zgomote sub pamant si a crezut ca este vorba de o comoara. Sapand, insa, a reusit sa capteze apa minerala cu ajutorul unei buturugi. Oamenii au venit apoi in numar tot mai mare ca sa se bucure de minunea pe care natura a facut-o in aceste locuri.

Insusi imparatul Franz Iosif a facut o vizita in aceasta statiune. Cele dintai baze de tratament au fost ridicate intre anii 1950-1960 iar in perioada regimului communist, statiunea a cunoscut o dezvoltare fulminanta.

Aici pot fi tratate:

 • Afectiuni cardiovasculare: cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, arteropatii periferice, varice;
 • Afectiuni reumatismale degenerative: artroze, poliartroze, spondiloze cervicale;
 • Afectiuni neurologice centrale si periferice: sechele dupa pareze si hemipareze, pareze usoare.

Apele minerale din statiune sunt hipotone, magneziene, carbogazoase, calcice, sodice, bromoiodurate, feruginoase, atermale si bicarbonatate. Balneologul roman Gheorghe Ciocarlan este cel care a valorificat, pentru prima data, in 1811, apele din statiune.

Cea din urma oprire din calatoria noastra de astazi se face la Baile 1 Mai. Statiunea se gaseste in judetul Bihor si este alegerea perfecta pentru cei care isi doresc sa aiba parte de relaxare si tratamente la preturi accesibile. Zeci de mii de turisti vin in fiecare an aici.

Namolul sapropelic si apele minerale sunt cartea de vizita a acestui loc. Apele minerale au un debit ridicat si sunt oligominerale, bicarbonatate, calcice si sulfatate si sunt benefice in tratarea a numeroase afectiuni.Iata care sunt acestea:

 • Afectiuni reumatismale degenerative: artroze, poliartroze, spondiloza lombara, dorsala si cervicala;
 • Afectiuni ginecologice: anexite cronice, tulburari minore de menopauza ori pubertate;
 • Afectiuni reumatice inflamatorii: spondilita anchilozanta, poliartrita reumatoida;
 • Afectiuni ale coloanei vertebrale si ale articulatiilor;
 • Afectiuni asociate bolilor metabolice si endocrine.

Indiferent spre care statiunde de tip balneoclimateric din tara noastra te-ai hotarat sa te indrepti, vei avea doar de castigat. Beneficiile pe care le va avea starea ta de sanatate in urma unui sejur petrecut intr-unul dintre aceste locuri, te vor face sa-ti doresti sa revii si sa intelegi, de ce nu, ca nu doar cu ajutorul medicamentelor corpul tau poate functiona mai bine. De un real folos sunt si toate comorile terapeutice ale naturii despre care am vorbit in randurile de mai sus.


SOURCE AND TAGS