Vacanță la Paris: 8 excursii de o zi din capitala Franței


Paris este unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, aflat în topul destinațiilor de vis pentru o mulțime de călători. Deși Orașul Luminilor are o mulțime de obiective turistice, muzee și locuri minunate pentru care vei avea nevoie de multe săptămâni pentru a le explora, poți lua în calcul și câteva excursii de o zi din Paris.

Sistemul feroviar foarte rapid și bine pus la punct îți permite să parcurgi sute de kilometri în doar câteva ore, astfel că, într-o vacanță la Paris poți include și vizite la diferite castele, faimosul parc care l-a inspirat pe Monet sau, de ce nu, o escapadă într-un orășel fermecător. Dacă vei dispune de mai mult timp în următorul tău city break, iată ce excursii de o zi din Paris îți recomandăm.

Palatul Versailles

Nu se poate să ajungi în Paris și să nu vizitezi incredibilul Palat Versailles. Acest edificiu magnific a servit ca inspirație pentru alte palate din întreaga lume, dar niciunul nu a reuști să se ridice la rafinamentul și eleganța Versailles-ului. Vei avea nevoie de o zi întreagă numai pentru a descoperi bogățiile palatului – apartamentele regale, uriașele săli de bal, Sala Oglinzilor, tronul regal, mobila extravagantă și decorațiunile spectaculoase. Întregul palat este o mărturie uimitoare a averii uriașe a Regelui Soare și a monarhiei franceze.

Grădinile Palatului Versailles sunt și ele o atracție de sine stătătoare. Imaginează-ți peluze uriașe și grădini cu flori multicolore, statui și arbuști perfect tăiați, fântâni arteziene frumoase, toate înconjurate de hectare întregi de pădure.
Fiind unul dintre cele mai vizitate castele din lume, vei vrea să ajungi la Versailles cât mai devreme și poate să iei în calcul varianta de a cumpăra biletul online. Biletul simplu costă 18 euro, iar full pas este 27 euro.

Versailles se află la 22 de kilometri de Paris. Din Gara Montparnasse poți lua trenul până la Versailles-Chantiers. Călătoria durează aproximativ 15 de minute, iar un bilet este 2 sau 3 euro, în funcție de perioada zilei.

Giverny

Pasionații de artă sau natură vor fi fascinați de Grădina lui Monet din micuțul orășel Giverny. Aici poți vedea faimoșii nuferi pe care pictorul impresionist i-a imortalizat în picturile sale, te poți plimba prin grădina japoneză, pe sub copaci bătrâni și poți admira miile de plante colorate. Vizitează și Casa lui Monet, care găzduiește câteva picturi ale artistului, dar adevărata atracție este minunata grădină. Dacă ajungi suficient de devreme te vei putea bucura de priveliști în liniște, așa cum făcea și Monet în urmă cu un secol. Biletul de intrare este 10,20 euro.

Din Gara Paris Saint Lazare poți lua trenul până în Giverny. Călătoria durează în jur de 2 ore, iar biletul este între 15 și 23 de euro.

Palatul Fontainebleau

Un alt palat spectaculos (Franța are doar astfel de palate Laughing) ce poate fi vizitat ușor din Paris este Fontainebleau. Creat de maeștri italieni, Palatul Fontainebleau se mândrește cu un interior bogat decorat, dar și cu o grădină pe măsură. De pe treptele acestui palat, Napoleon și-a susținut discursul de abdicare înainte de a merge în exil. Dacă ai vizitat deja Versailles sau vrei să eviți mulțimea de la acel palat, Fontainebleau va fi alegerea perfectă. În jurul palatului se află o uriașă pădure unde poți face și drumeții, dacă vizita la Fontainebleau nu a fost suficientă. Biletul de intrare la palat costă 11 euro.

Fontainebleau este ceva mai departe de Paris, dar, poți lua trenul din Gare de Lyon până în Gara Fontainebleau – Avon. De acolo poți face o plimbare de jumătate de oră până la palat sau poți lua autobuzul care se află fix lângă gară. Călătoria cu trenul durează în jur de 40 de minute, biletul fiind între 5 și 12 euro. Drumul cu autobuzul este doar 12 minute, iar biletul, 2 euro.

Mont Saint-Michel

Mont Saint Michel este unul dintre cele mai fascinante locuri din lume, care merită din plin să îl vizitezi, chiar dacă este ceva mai complicat. Mont Saint Michel este o insulă legată de țărm printr-o șosea, care la flux este acoperită cu apă. Bineînțeles, cazarea este destul de scumpă aici, așa că îți va fi mai simplu să faci o excursie de o zi din Paris.

Într-adevăr călătoria este destul de lungă, dar este o experiență unică, încât merită efortul și îmbulzeala turiștilor. În vârful muntelui este cocoțată o biserică ce datează de la începutul secolului al XII-lea. Acest loc incredibil pare să fi rămas încremenit în timp, iar plimbările pe aleile pietruite te vor convinge că te afli în Evul Mediu.

Deoarece Mont Saint-Michel se află la 360 de kilometri de Paris, îți recomandăm să iei TGV-ul din Gara Montparnasse până în Dol de Bretagne. Până acolo vei face mai puțin de 3 ore, iar biletul va costa între 70 și 80 de euro. Din Dol de Bretagne poți lua un autobuz până la Mont Saint-Michel, călătoria fiind de jumătate de oră, iar biletul, 8 euro.

Reims

Unul dintre cele mai frumoase orașe din nordul Franței, Reims este o destinație perfectă pentru o excursie de o zi din Paris. Aflat în inima regiunii Champagne, Reims este și locul în care poți face degustări din cele mai faimoase soiuri de șampanie (mai ales dacă ajungi aici cu trenul Wink). Astfel, poți face un tur al cramelor, unde vei descoperi soiuri cu nume sonore precum Veuve Clicquot sau G.H. Martel.

Tot în Reims vei găsi și o superbă catedrală unde majoritatea regilor francezi au fost încoronați, precum și Palatul Tau, aflat chiar lângă catedrală. Nu rata nici Palatul Regal construit în cinstea regelui Louis al XV-lea, precum și Muzeul Automobilelor, unde poți admira peste 200 de autovehicule, cel mai vechi fiind din 1908.

Pentru a ajunge în Reims poți lua TGV-ul din Gara Paris Est. Călătoria durează mai puțin de o oră, iar biletul este între 28 și 34 euro, în funcție de perioada zilei.

Rouen

Un alt orășel fermecător pe care îl poți explora într-o excursie de o zi din Paris este Rouen. În cazul în care catedrala acestui oraș ți se pare cunoscută, înseamnă că ești familiarizat cu picturile lui Monet. Artistul a făcut faimos acest lăcaș de cult imortalizându-l în peste 30 de lucrări. Rouen este și locul în care Ioana d’Arc a fost arsă pe rug, dar dacă vrei o experiență mai deosebită în acest oraș, atunci vizitează Grădina Botanică și Ceasul Astronomic.

Rouen se află la 135 de kilometri de Paris și poți ajunge acolo cu trenul din Gara Saint Lazare. Drumul durează puțin peste o oră, iar biletele costă între 22 și 35 de euro.

Palatul Chantilly

Un alt palat fermecător pe care ți-l recomandăm să-l vizitezi într-o excursie din Paris este Chateau Chantilly. Deși interiorul nu este la fel de opulent precum Versailles sau Fontainebleau, vei găsi o mulțime de opere de artă, iar grădinile vor compensa. Palatul în sine este o adevărată bijuterie arhitectonică cu o mulțime de domuri, scări monumentale și colonade. Orășelul Chantilly este faimos și pentru alte două lucruri – aici a fost inventată frișca sau Creme Chantilly în secolul XVIII și pentru dantela Chantilly, care se produce aici încă din secolul al XVII-lea.

Poți lua trenul din Gara Paris Nord până în Gara Chantilly Gouvieux. De acolo ai două opțiuni – fie faci o plimbare de jumătate de oră până la palat, fie iei un autobuz până la catedrala orașului, iar de acolo mai mergi pe jos 7 minute. Călătoria cu trenul durează mai puțin de jumătate de oră, iar biletele costă între 11 și 17 euro. Drumul cu autobuzul durează 5 minute, iar biletul este 2 euro.

Lille

Dacă îți dorești o excursie mai... gustoasă, atunci nu ai cum să dai greș cu Lille. Acest oraș cu arhitectură flamandă te va cuceri din prima clipă cu arhitectura sa frumoasă, dar gastronomia va face acest loc unul de neuitat. Începe-ți periplul prin Lille, cunoscut drept capitala Flandrei, din centrul istoric, unde vei găsi un labirint de străduțe cu piatră cubică, mărginite de clădiri înalte cu acoperiș roșu.

Nu rata o vizită la Muzeul de Arte Frumoase, care se mândrește cu a doua cea mai mare colecție din Franța, după Luvru, și unde poți admira opere semnate de Goya, Rembrandt și Rubens. Lille se mândrește și cu două piețe extraordinare – Wazemmes, unde vei găsi orice îți poți imagina, de la legume și fructe la electrocasnice și mobilă, și La Grande Braderie, o uriașă piață de vechituri care se desfășoară în primul weekend din septembrie, fiind cel mai așteptat eveniment din oraș.

După ce te-ai săturat de shopping și cultură, este timpul să deguști din faimoasele preparate ale regiunii. Orașul are o mulțime de berării unde poți încerca preparate pe bază de bere precum carbonade flammade sau coq à la bière. Și la capitolul deserturi, Lille excelează. În acest oraș trebuie să încerci torturile din bezea cu mii de arome.

Din Paris Nord poți lua TGV-ul până la Gara Lille Flandres. Călătoria durează puțin peste o oră, iar biletele sunt între 40 și 50 de euro.

Locuri de cazare în Paris

Dacă ți-am stârnit interesul și vrei să vizitezi toate aceste locuri minunate, iată și câteva locuri de cazare în Paris pentru toate bugetele:

Tu ai vizitat Paris? Povestește-ne în comentarii ce locuri minunate ai descoperit în jurul acestui oraș!

Sursa aici
SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare