Viena gratis: 10 lucruri pe care le poți face fără să cheltui bani


Viena este fără niciun dubiu unul dintre cele mai iubite orașe din Europa. Aici există o mulțime de obiective turistice încântătoare, pe care merită cu adevărat să le vizitezi. Te temi că o vacanța în capitala Austriei o să-ți lase o gaură în buget? Iată 10 lucruri excelente pe care le poți face la Viena gratis.

Fă o plimbare prin Parcul Palatului Schoenbrunn

Palatul Schoenbrunn se numără printre cele mai populare atracții turistice din capitala Austriei. Acest lucru nici nu este de mirare, având în vedere că este un loc îmbibat de frumusețe și istorie. Ei bine, trebuie să știi că se numără pe lista de obiective pe care le poți vedea în Viena gratis.

Ca să fie totul clar, îți spunem că interiorul palatului nu se poate vedea decât contra cost, însă te poți plimba în voie prin minunatul parc de aici. O să te poți bucura de o mulțime de flori, plante, fântâni grandioase și sculpturi încântătoare. De asemenea, o să ai parte și de o priveliște superbă către măreața clădire.

Mai mult decât atât, Parcul Palatului Schoenbrunn este deschis și pentru cei care-și doresc să alerge sau să facă jogging.

Vizitează Catedrala Sf. Ștefan

Catedrala Sf. Ștefan trebuie neapărat să se regăsească pe lista ta de atracții turistice gratis din Viena pe care să le vizitezi. Clădirea, a cărei construcție a început în 1137, a fost finalizată în 1160, iar pentru o bună perioadă de timp a fost cea mai înaltă clădire din Europa (136 de metri).

Construită în stil gotic și romanic, catedrala este la fel de spectaculoasă pe exterior, cât și pe interior. Înăuntrul ei sunt adăpostite o mulțime de obiecte culturale și istorice, inclusiv monumentul funerar al împăratului Frederic al III-lea.

Catedrala se poate vizita gratuit, zilnic. Atenție! Dacă dorești un tur cu ghid sau vrei să vezi catacombele trebuie să plătești bilet.

Încearcă un tur gratuit la Primăriei din Viena

Vrei să descoperi mai multe despre Viena și despre trecutul și prezentul administrativ al Capitalei Austriei? Atunci poți să alegi un tur gratuit al Primăriei din Viena. Acestea se țin săptămânal, în zilele de luni, miercuri și vineri, de la ora 13. Tururile sunt în limba germană, însă există și ghiduri audio traduse în engleză, franceză, italiana și spaniolă.
Dacă ai nevoie de un ghid audio trebuie să-ți lași buletinul sau pașaportul drept garanție. Astfel, asigură-te că ai la tine un act de identitate înainte de începerea turului.

Vizitează noul Muzeu Beethoven

Dacă planifici un city-break la Viena pentru perioada următoare s-ar putea să te numeri printre primii vizitatori ai noului Muzeu Beethoven. După ce a fost închis o perioadă, apartamentul în care a locuit compozitorul, cel de la adresa Probusgasse nr. 6, se redeschide pentru public pe 25 noiembrie 2017. Inițial apartamentul avea 40 de metri pătrați, însă după renovări a fost extins la 265 de metri pătrați, spațiu care acomodează acum Muzeul Beethoven.

Aici o să găsești mai multe expoziții, întinse în 14 camere. O să poți să afli informații despre istoria casei, despre mutarea compozitorului Beethoven de la Bonn la Viena, dar și multe alte detalii interesante despre viața artistului și cei 35 de ani pe care acesta i-a petrecut în capitala Austriei.

Atenție! Intrarea la muzeu este liberă pentru persoanele care au sub 19 ani, iar în fiecare duminică a lunii acesta accesul este gratuit pentru toată lumea.

Supradoză de artă la MUSA

Iubești arta și nu concepi nicio călătorie care să nu includă ore petrecute în galerii și muzee care adăpostesc opere minunate? Atunci trebuie neapărat să vizitezi MUSA (Museum Startgalerie Artothek). Vestea și mai bună este că acest loc se numără printre atracțiile turistice gratis din Viena. Nu numai că o să ai ocazia să descoperi expozițiile fără să plătești nimic, dar ai acces liber și la posibilele evenimente conexe găzduite aici.

MUSA are una dintre cele mai cuprinzătoare colecții de artă contemporană din Austria, respectiv peste 35.000 de obiecte, realizate de aproximativ 4.500 de artiști.

Cinema sub stele

Vrei să vizitezi Viena vara? Atunci ar fi bine să încerci să-ți planifici călătoria în luna iunie, când are loc Festivalul Kino unter Sternen (Cinema sub stele). Deocamdată încă nu s-a stabilit programul oficial pentru ediția din 2018, însă putem să-ți spunem deja că aici o să poți să vezi, în fiecare seară, câte o peliculă. Accentul se pune pe filmele de artă, iar pentru străini există subtitrări în limba engleză.

În general, accesul în spațiul în care se ține festivalului (Piața Karlsplatz) este permis de la ora 20:30, iar filmul începe o oră mai târziu. În cazul peliculelor mai noi, înainte de proiecție la festival sunt invitați actori sau regizori care discută cu publicul. De asemenea, uneori au loc și mici concerte.

Așa cum ai bănuit, accesul este liber pentru toată lumea. Trebuie însă să vii aici din timp. Evenimentul este foarte popular, iar adesea numărul locurilor este insuficient.

Bucură-te de Donauinselfest: unul dintre cele mai mari festivaluri din lume

Și pentru că am început să vorbim despre festivaluri, trebuie să știi că Viena găzduiește unul dintre cele mai mari evenimente open-air din lume. Este vorba despre Donauinselfest, care nu trebuie să lipsească de pe lista ta cu atracții turistice gratis din Viena.

În 2018 evenimentul are loc în perioada 22 – 24 iunie. De ce spunem că se numără printre cele mai mari festivaluri din lume. Ei bine pentru că pe parcursul celor trei zile, la edițiile anterioare, au participat în jur de 3 milioane de persoane în fiecare an!

Donauinselfest este împărțit în 13 zone, numite insule, care oferă concerte și entertainment pentru toate gusturile și vârstele.

Proiecții muzicale pentru toate gusturile la Music Film Festival

Și pentru că vorbeam și de proiecții, tot fără să plătești niciun ban poți să te bucuri și de Music Film Festival din Piața Rathausplatz din Viena. În 2018 acesta are loc în perioada 30 iunie – 2 septembrie. În cadrul evenimentului în fața Primăriei Viena se amplasează un ecran gigant pe care sunt proiectate concerte de toate felurile, de la cele de operă și muzică clasică la cele pop, punk, rock sau jazz.

Evenimentul este unul excelent și pentru gurmanzi, aici fiind servite o mulțime de mâncăruri și deserturi delicioase. Desigur, dacă vrei să le deguști trebuie să le cumperi.

Vizitează mormântul lui Mozart și Cimitirul Central

Probabil că ai auzit de numeroase ori că nu se știe unde este mormântul celebrului compozitor W.A. Mozart. Ei bine acest lucru nu este adevărat... cel puțin parțial.

Hai să luăm povestea de la început! Atunci când a murit compozitorul, respectiv pe 5 decembrie 1791, el a fost înmormântat în cimitirul Sankt Marx, într-un mormânt nemarcat. Această practică nu era deloc neobișnuită pentru vremea respectivă, însă, pe la mijlocul anilor 1800, autoritățile vieneze au încercat să localizeze care dintre morminte îi aparține într-adevăr lui Mozart.

În 1859 a fost amplasat un monument funerar pe locul de veci care cel mai probabil îi aparține compozitorului.
Tot în acea perioadă, pentru a-l celebra pe Mozart, în memoria acestuia s-a amplasat un monument funerar și în Cimitirul Central din Viena, care este considerat un spațiu mai important decât Sankt Marx. De aici începe și confuzia turiștilor. Astfel, în prezent dacă vizitezi Cimitirul Central, acolo unde se află și locurile de veci ale lui Beethoven, Brahms, Strauss și nu numai, o să vezi și un monument dedicat lui W. A. Mozart, însă trebuie să știi că acesta nu este mormântului lui.

Cu alte cuvinte, Mozart are monumente funerare în două cimitire din Viena, însă numai Sankt Marx este locul de veci al compozitorului. Chiar și așa, nici în prezent nu se știe sigur dacă mormântul marcat este cu adevărat corect!

Pasajul artei stradale

Un alt loc minunat pe care poți să-l vizitezi în Viena gratis este Pasajul Artei Stradale. Acestă galerie de artă cuprinde o mulțime de lucrări inedite de artă urbană, care cu siguranță o să te fascineze.

Dacă vrei să te bucuri de ele, le găsești pe strada Breite Gasse.

Lista muzeelor cu intrare liberă din Viena, în prima duminică din lună

În cazul în care nu știai, în Viena există o mulțime de muzee care se pot vizita gratuit în prima duminică a fiecărei luni. Iată care sunt acestea:

 • Wien Museum Karlsplatz
 • Hermesvilla
 • Romermuseum
 • Uhrenmuseum
 • Pratermuseum
 • Otto Wagner Pavillon Karlsplatz
 • Otto Wagner Hofpavillon Hietzing
 • Neidhart Fresken
 • Ausgrabungen Michaelerplatz
 • Virgilkapelle
 • Beethoven Eroicahaus
 • Beethoven Pasqualatihaus
 • Haydnhaus
 • Schubert Geburtshaus
 • Schubert Sterbewohnung
 • Johann Strauss Wohnung

Unde să te cazezi în Viena

Iată câteva variante de cazare în Viena pe care ți le propunem:

Care dintre aceste atracții turistice gratis de la Viena îți place cel mai mult?

Sursa aiciSOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare